Храни, предлагащи се на пазара с над 90% надценка, е

...
Храни, предлагащи се на пазара с над 90% надценка, е
Коментари Харесай

Нелоялните практики в магазина: „само днес на тази цена“ или „най-ниска цена“

Храни, предлагащи се на пазара с над 90% надценка, е открило Национално координационно звено, което да следи и управлява цените на храните. За това заяви служебното държавно управление в границите на конференция, отдадена на резултатите от разбор на развиването на цените на съществени хранителни артикули.

„ Комисията за отбрана на потребителите е разкрила 452 нарушавания при 471 инспекции на ценообразуването при храните в комерсиалната мрежа “, уточни служебният вицепремиер Христо Алексиев, който дружно с министрите на земеделието и на стопанската система и промишлеността показа резултатите от разбора.

„ При 200 от установените нарушавания става въпрос за търговски практики “, уточни ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Стоил Алипиев.

Според разбора измежду най-честите нелоялни търговски практики са:
Неверни анонси вид „ единствено през днешния ден на тази цена “ или „ най-ниска цена “;Разминаване сред цената на етикета на стоката и тази на касата;Липсваща стока, рекламирана евтино в листовка, която е привлякла консуматори към избрана верига;Несъответствия в тежестта на продукти;Невярна информация на етикета, че даден артикул е българско произвеждане.
В рамките на взаимните инспекции на виновните институции Агенцията по сигурност на храните е направила 333 инспекции и е открила 32 нарушавания. Национална агенция за приходите е взела участие в 340 инспекции, по които са издадени 71 актове за нарушавания, стана ясно на конференцията.

С решение на премиера Гълъб Донев през вчерашния ден беше образувано Национално координационно звено, което да следи и управлява цените на храните. В рамките на звеното е построена е методика за мониторинг и надзор на следене на образуването на цената на храните от производител до щанда. Определени са и няколко страни, с които да се съпоставят цените на хранителни артикули.

„ Резултатите от разбора досега са притеснителни “, разяснява вицепремиерът Христо Алексиев.

„ Налице са редица нелоялни търговски практики. Възникват подозрения за прекомерно високи облаги в ущърб на правата на популацията. Искам да е ясно, че ние не разгласяваме война на комерсиалните вериги, не желаеме да водим война, само че като страна сме длъжни да защитим интереса на потребителите и хората и да сме сигурни, че не се изземват приходи от най-уязвимите групи. Нито имаме желание да се месим на пазара в областта на храните! Ако някой го показва като нещо такова, мога да кажа, че това не дава отговор на истината “, посочи Алексиев.

Проверките на ценообразуването ще продължат като задачата е да се трансфорат в непрекъснат мониторинг, добави Алексиев.

„ Към момента кривата на инфлацията върви надолу и това се вижда отчетливо. Кривата на храните върви нагоре. Това ни кара и да вземем всички тези ограничения “, сподели още той.

Подготвят се и промени в законодателството, ориентирани против свръхнадценката:

„ В момента това е законно. Констатирахме в този един месец инспекции редица неща, които виждате. Това е дребна част от тях – има дефицит на законодателство, няма задоволително бистрота, а в България ценоборазуването доста постоянно се разминава със западните мостри “, уточни министърът на земеделието Явор Гечев.

В идващите седмици следва да проработи уеб сайтът, който ще демонстрира маржът на цените на продуктите от производителя до комерсиалния щанд, стана ясно през днешния ден.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР