Хотелите в Хонконг остават наполовина празни заради протестите. © Anushree

...
Хотелите в Хонконг остават наполовина празни заради протестите. © Anushree
Коментари Харесай

Протестите сринаха туризма в Хонконг с 40% през август

Хотелите в Хонконг остават на половина празни поради митингите.

© Anushree Fadnavis Продължаващите повече от два месеца митинги в Хонконг са се отразили прекомерно зле на туризма. През август в града са пристигнали с 40% по-малко туристи в съпоставяне със същия интервал на предходната година, оповестява Reuters. Освен туризма и хотелиерството от антиправителствените демонстрации е наранена и търговията на дребно.

Хотелите

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики До предходната година Хонконг беше един от най-посещаваните градове в света. Годишно над 30 млн. туристи минаваха през финансовия център. Протестите обаче трансформираха образа на града и го направиха по-малко атрактивна дестинация.

Източници от промишлеността настояват, че в някои хотели туристите са намалели на половина, макар че цените за стая са спаднали с сред 40 и 70%. Отливът на туристи от 40% е най-големият след 2003 година, когато той беше в размер на 70%.

" Най-притеснителното е, че не наподобява бъдещето на бранша да е по-светло ", написа в блога си финансовият министър на административния регион Пол Чан.

Кризата

Първият сериозен отлив на туристи от Хонконг беше регистриран през юли, когато годишният спад беше с 4.8%. Това беше първото намаляване след август 2016 година Продажбите на дребно също регистрираха доста понижение през юли, като той беше най-големият от февруари 2016 година

Чан съобщи, че обществените безредици съществено са навредили на имиджа на Хонконг като безвреден интернационален град и център за търговия, авиация и финанси.

В понеделник стотици униформени възпитаници образуваха живи вериги в квартали в Хонконг в поддръжка на антиправителствени протестиращи след следващия уикенд на конфликти в управлявания от Китай град. Метростанциите, които бяха затворени в неделя, още веднъж отвориха порти.

Чан споделя, че споровете, блокирането на пътища, метрото и летището попречват хората да вървят на работа и учебно заведение и доведоха до анулация или разсрочването на " доста " интернационалните конференции и изложения.

Общият експорт се намали с 5.7% на годишна база през юли, до момента в който цената на реекспорта към Съединени американски щати от Китай през Хонконг понижа с 15.2% по отношение на година по-рано, твърди още той.

Прогнози

Икономисти предвиждат, че ударът от митингите в комбиниране с комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай ще тласнат стопанската система на Хонконг в криза, написа BBC.

Международната рейтингова организация Fitch в петък намали дълготрайния рейтинг на Хонконг на " AA " от " AA + " и съобщи, че чака публичното неодобрение евентуално да продължи.

" Погледът на Fitch е чисто умозрителен и липсва аргументация ", твърди от своя страна Чан.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР