Хотелиерите в зимните курорти настояват държавата да им поеме част

...
Хотелиерите в зимните курорти настояват държавата да им поеме част
Коментари Харесай

Хотелиери от зимните курорти настояват държавата да им поеме част от разходите за отопление

Хотелиерите в зимните курорти упорстват страната да им поеме част от разноските за отопление през идния сезон, защото сметките за ток и горива са неведнъж повишени и не могат да ги покриват. Това разгласи пред  TravelNews Георги Щерев, ръководител на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Организацията е предложила на служебния министър на туризма Илин Димитров два разновидността, които да бъдат заложени в бюджета на страната за идната година. На хотелите, ползващи гориво, да им бъде предоставена безакцизна нафта (т. нар. оцветена нафта). Повечето обекти са точно на нафта. На хотелите, ползващи природен газ, би трябвало да им се поема сметката на половина или да се направи таван на цената, както е при тока за бизнеса, изясни Щерев. Според него би трябвало да се резервира и сегашната обстановка с подпомагането на бизнеса за скъпата електрическа енергия.

„ През студения сезон разноските за отопление на комплексите в зимните и СПА курорти са доста високи. Някои хотели даже се замислят изобщо да не отварят тази зима “, сподели ръководителят на БХРА. Същевременно цените за настаняване не могат да бъдат увеличени фрапантно, тъй като ще провокират отводи и отлив на туристи. Повечето обекти имат контрактувани цени с огромните непознати туроператори още от предишния сезон и не могат да лавират.

БХРА упорства още да се резервира Данък добавена стойност от 9% за целия туристически бранш и през 2023 година Намалената ставка да важи за хотелиерите, ресторантьорите, туроператорите и ски и спортните уреди.  Министърът на туризма Илин Димитров разяснява, че предлага пониженото Данък добавена стойност от 9% за целия бранш да остане, както е и сега. „ Депутатите в 48-то Народно заседание ще би трябвало да решат и да покажат дали туризмът е приоритет “, акцентира той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР