Хормоните са съединения, отговорни до голяма степен за начина, по

...
Хормоните са съединения, отговорни до голяма степен за начина, по
Коментари Харесай

Допамин и серотонин - защо не можем без тях

Хормоните са съединения , виновни значително за метода, по който се усещаме и изглеждаме, както и за здравето ни като цяло. Някои от тях се свързват с съответни органи, а други - с съответни положения.
 Умора, главоболие, понижено зрение - седем вероятни признака, по които да познаем депресията
Седем физически признака на депресията

И за какво в това положение светът наподобява сив

Така да вземем за пример серотонинът и допаминът попадат в една група с окситоцина и ендорфините и са известни под общото название " хормони на щастието ". Всеки от тях обаче има съответна функционалност и е значимо да знаем приликите и разликите.

Серотонинът и допаминът са невротрансмитери , т.е. химически пратеници, които предават сигнали сред клетките и по този метод контролират редица телесни функционалности, като въодушевление, сън и храносмилане да вземем за пример. Въпреки сходните резултати, те имат друг метод на деяние. Ето и какъв е той.
 Снимка 504545

Допамин

Той се съхранява в мозъка и се освобождава в кръвта, когато правим приятни за нас действия - слушаме обичаната си музика или хапваме обичаната си храна да вземем за пример. Този невротрансмитер има водеща роля за възприятието на удовлетвореността и за мотивацията.

Освен това, усъвършенства настроението и ни прави по-продуктивни. Именно с помощта на допамина се усещаме толкоз добре, когато свършим някоя значима задача в период и с стремежи резултат.

Допаминът ускорява приятното преживяване и усилва неведнъж вероятността да повторим още веднъж действието, което е довело до неговото освобождение в организма. Именно по тази причина е и в основата на разнообразни зависимости, като тази към хазарта.

Този хормон на щастието има директно въздействие и върху паметта, съня, вниманието и способността за учене. Недостатъчните равнища на допамин могат да доведат до меланхолия или болест на Паркинсон.
 Снимка 504546

Серотонин

Той е главният провинен за това по какъв начин преработваме страстите си. Приливът на серотонин идва след приятна разходка на открито или една добра подготовка. 90% от него се съхранява в червата ни, по тази причина и е изцяло разумна връзката сред положителното им здраве и положителното ни въодушевление.

А съществуването му в задоволителни равнища е значимо за това да се усещаме щастливи, спокойни, фокусирани и по-малко тревожни. Ниските равнища на серотонин пък се свързват с риск от меланхолия, загуба на вкус, бодърствуване, тревожни положения и други сходни неразположения.

Освен страстите ни, серотонинът управлява и редица значими физиологични функционалности, измежду които са храносмилането, апетитa, метаболизмa, концентрацията и циркадния темп, предава Insider.
 Снимка 504548

Връзка сред серотонина и допамина

Двата невротрансмитера не могат да действат без значение един от различен и постоянно работят дружно. Повишените равнища на серотонин могат да доведат до понижена допаминова интензивност и назад. Когато серотонинът е на ниско равнище, а допаминът внезапно се повиши, това може да провокира импулсивно държание и недомислени дейности.

По отношение на апетита, ниските равнища на допамин го подтикват, а ниските равнища на серотонин подтискат глада. Затова в случай че и двата хормона не са в верни равнища, мъчно можем да разберем по кое време сме в действителност гладни, а това може да докара и до хранителни разтройства и проблеми с тежестта.
 Снимка 504551

Допамин, серотонин и меланхолия

Според логиката, когато ни липсват хормони на щастието, сме депресирани. Но учените са на мнение, че ниските равнища на серотонин не са главната причина за депресивни положения, тъй като депресията е комплицирано заболяване, породено от разнообразни фактори, един от които може да е и невротрансмитерът.

Ниските равнища на серотонин могат да провокират признаци на депресията, а сходни положения се лекуват със специфични инхибитори, които се съдържат в огромна част от антидепресантите. Недостатъчното допамин има същия резултат върху нас.
 Ушната тиня, хормонът кортизол, равнищата на стрес и по какъв начин може да бъде диагностицирана депресията
Какво ни споделя ушната тиня за здравето ни

Любопитно ново изобретение

Серотонинът и допаминът имат един главен зложелател и това е кортизолът (хормонът на стреса). Продължителното му освобождение във високи равнища води до понижаване на производството на хормоните на щастието, а оттова и до всички признаци на депресивни положения.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР