Хореографът Айeлен Паролин идва в България, за да представи танцов

...
Хореографът Айeлен Паролин идва в България, за да представи танцов
Коментари Харесай

Хореографът Айeлен Паролин представя танцов спектакъл без музика и сценични ефекти

Хореографът Айeлен Паролин идва в България, с цел да показа танцов театър без музика, декори и театрални резултати. " Простичко " може да бъде гледан на в границите на ONE DANCE WEEK 2023.

 Ирландската звезда Уна Дохърти показва най-новия си театър на ONE DANCE WEEK 2023 Ирландската звезда Уна Дохърти показва най-новия си театър на ONE DANCE WEEK 2023

" Простичко "

Докато светът става все по-сложен, поради пандемия, войни, технологии и рецесии, като че ли би трябвало непрекъснато да наваксваме. В изпреварващото движение на процесите не остава доста време за самите нас. Ако обаче спрем за миг? Ако препускаме по-бавно, живеем по-непринудено и одобряваме нещата по-несериозно, какво би се случило?

Това е отправната точка на хореографа Айeлен Паролин, която показва актуалния танц в неговата семпла и пряма страна, пишат уредниците. Без музика, без театрални резултати и декори, нейният нов театър е основан от потребността за опростяването на живота. Използва комичното и неуместното, с цел да разкрие най-простичките и най-съществените човешки измерения.

Тримата реализатори танцуват на сцената, извличайки звуци и ритми от придвижванията, жестовете и импулсите си. Тяхната доверчивост ги прави на моменти комични, хлапашки наивни, даже неуместни. Те танцуват без задръжки, като контрапункт на говорещите глави и специалистите, преобладаващи дневния ни ред, с цел да покажат, че и за най-сериозната работа се изисква шипка лекост и занимателна неподправеност. Паролин залага на хумора и изненадата в хореографската си работа, която припомня, че всичко е допустимо - от безсмисленото до мечтаното.

 Без театрални резултати и декори, спектакълът на Айeлен Паролин е основан от потребността за опростяването на живота.
© One Dance Week

Без театрални резултати и декори, спектакълът на Айeлен Паролин е основан от потребността за опростяването на живота.

Айeлен Паролин

Хореографът и танцьор Айeлен Паролин е родена в Аржентина, само че живее и работи в Брюксел. Започва да се занимава с хореография през 2003 година От автобиографичното й соло " 25.06.76 " до груповия театър WEG (2019), тя основава над 20 произведения, измежду които DAVID (2011), HÉRÉTIQUES (2014), NATIVOS (2016), AUTOCTONOS (2017).

В работата си тя изследва разнообразни елементи от самата себе си и търси какво ни свързва с другите. Редовно е канена да сътрудничи с национални компании и да основава творби за KNCDC - Корейската национална танцова компания (2016), Националния балет на Марсилия (2017) и Carte Blanche - Националната компания за актуален танц на Норвегия (2019).

 Хореографът Марко да Силва Ферейра показва новия си театър на ONE DANCE WEEK 2023 Хореографът Марко да Силва Ферейра показва новия си театър на ONE DANCE WEEK 2023

Наред със театралните си творби, Айeлен основава ателиета и лаборатории за срещи, шерване и продан, които разрешават да се тестват нови способи на работа и другарство в колектив. Получи премията SACD за изцяло креативно през 2016-а и премията на рецензията за NATIVOS през 2017 година През същата година Паролин става стипендиант на фондация " Пина Бауш ". Айлен е и лауреат на програмата Pépinières européennes pour jeunes artistes (програма XXL) през 2006-а.

Нейни произведения са гастролирали из цяла Европа, Северна и Латинска Америка, Азия и Северна Африка, като са представяни в Théâtre de la Ville (Париж), Montpellier Danse, Actoral (Марсилия), 100 dessus dessous festival (Париж), Palais de Tokyo (Париж), Kunstenfestivaldesarts (Брюксел), Tanz im August (Берлин), Centquatre-Paris и Edinburgh Festival Fringe.

Билети за танцовия театър.

 В
© One Dance Week

В " Простичко " тримата реализатори танцуват на сцената, извличайки звуци и ритми от придвижванията, жестовете и импулсите си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР