Хората с увреждания са подложени на различни предизвикателства, включително социални,

...
Хората с увреждания са подложени на различни предизвикателства, включително социални,
Коментари Харесай

Как да включим хората с увреждания в пазара на труда?

Хората с увреждания са подложени на разнообразни провокации, в това число обществени, стопански и правни. Най-големите обаче са тези, които те срещат когато би трябвало да си намерят работа.

Един от честите предубеждения в обществото е подценяването на това, което те могат да правят. Резултът - част от тях се оказват безработни. Това съвсем постоянно не се дължи на техните физически ограничавания – а по-скоро на тези, които обществото и хората в него, се пробват да им слагат.

В България хората с увреждания са близо 10% от всички българи, като тези над 16-годишна възраст са общо 632 299, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ) при последното броене на популацията от септември 2021 година

На пазара на труда заетостта на хората от тази група е доста ниска. Само към 116 хиляди души с увреждания сред 16 и 64 година са стопански дейни, като коефициентът на общата икономическа интензивност е 38.9%*** (коефициентът на икономическата интензивност се пресмята като условен дял на стопански дейното население от общо население в съответната група)

Хората с физически усложнения са по-често стопански неактивни спрямо останалите пълнолетни, които нямат проблем със здравето. Безработицата също е доста по-висока при нея (виж графиката).

Според Евростат (2022 г.) разликата в равнищата на претовареност сред хората с увреждания и общото трудоспособно население на България е в коефициент от 29.5%. Ситуацията не е такава единствено у нас. В страните от Европейски Съюз единствено 50% хората с увреждания са трудово заети в съпоставяне със 75% от останалите на пазара.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР