Хората с редки и хронични заболявания и увреждания се нуждаят

...
Хората с редки и хронични заболявания и увреждания се нуждаят
Коментари Харесай

Рехабилитация във виртуална реалност в помощ на пациентите

Хората с редки и хронични болести и увреждания се нуждаят от непрекъсната рехабилитация и действия, които да поддържат положението им. Всекидневното посещаване от експерти при трудноподвижни или лимитирани в излизането пациенти обаче е нещо финансово и физически непостижимо. Тук идват на помощ цифровите технологии.

Именно те са в основата на плана на Българската Хънтингтън асоциация за физическа и когнитивна рехабилитация на пациенти с увреждания, резултатите от който бяха показани през седмицата. Рядкото заболяване болест на Хънтингтън е наследствено генетично заболяване, водещо до прогресивна недъгавост на нервни кафези в избрани области на мозъка. То води до редица нарушавания, включващи неконтролируеми придвижвания (хорея), когнитивен недостиг, прочувствени нарушавания.

В рамките на плана, който се извършва с финансовата поддръжка на Програма Европа 2019 на Столична община, 16 младежи и възрастни хора с увреждания получиха безвъзмезден достъп до програмен продукт, посредством който организираха профилирани извършения за двигателна и когнитивна рехабилитация в дома си, чрез технологии за хващане на придвижванията в триизмерна среда.

“Става въпрос за така наречен рехабилитация във виртуална действителност, пригодена за потребление в дома. Може да се употребява от всеки, който има компютър с камера. Почти няма ограничавания за това хора с какви болести и увреждания могат да я употребяват. Единствените ограничавания са да имат непокътната пъргавина на една от ръцете, да схващат инструкциите и да виждат екрана на компютъра. Появяват се предмети, които индивидът насреща би трябвало да улавя и реалокира в триизмерна среда, следвайки командите “, изяснява Наталия Григорова от Българската Хънтингтън Асоциация.

Упражненията не могат да заместят напълно здравната двигателна рехабилитация, само че могат да я допълват, защото потреблението на софтуера усъвършенства придвижването на горните крака, мускулната мощ, фината моторика. В същото време програмата може да замести изцяло когнитивната рехабилитация, каквато в България съвсем липсва, споделя Григорова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР