Хората с антитела ще получават зелени сертификати. Това обяви на

...
Хората с антитела ще получават зелени сертификати. Това обяви на
Коментари Харесай

Зелен сертификат за антитела от четвъртък - ето при какво количество

Хората с антитела ще получават зелени документи. Това разгласи на брифинг служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров.

Хората с антитела, чиито индикатори дават отговор на избрани критерии, могат да си извадят зелен документ. Мярката влиза в действие от четвъртък, изясни той.

„ Изискването е проучването да бъде осъществено в лаборатория и в случай че стойностите надвишават избраните от специалистите равнища, човек може да получи документ, който ще е годен 90 дни”, сподели Кацаров.

Ще се търсят единствено антитела от типа IgG, като това ще става с разнообразни проби, които сега са налични. Праговата цифра за количеството на антителата ще бъде 150 BAU на милилитър. Тогава ще се счита, че индивидът има отбрана, изясни вирусологът проф. Радка Аргирова.

За задачата може да се употребяват всевъзможни проби, които са сертифицирани с Т-марка и имат сензитивност над 90%.

Кой може да се снабди със документа:

- Хора, които са изкарали безсимптомно вируса
- Хора, които са си купили от аптеката антигенен тест, не са отишли в болница и са се самоизолирали
- Хора, които са постъпили за лекуване по-късно и може би нямат верификация с PCR или антигенен тест

От " Информационно обслужване " потвърдиха, че зеленият документ за антитела ще се издава от четвъртък. За задачата всяка лаборатория би трябвало да се интегрира към Националната здравна осведомителна система, с цел да може да изпраща резултатите от тестванията за антитела.

В момента, в който резултатите постъпят в системата, хората ще може да получават удостоверението си от his.bg или от лабораторията, която е направила проучването за антитела.

Зеленият документ ще важи единствено за нашата страна и няма да има никакво отношение към пътешестване в чужбина.

За идните избори министерството на опазването на здравето е предложило на ЦИК всички членове на секционните комисии и покровители да бъдат със зелен документ. Ако някой от тях няма зелен документ, здравните управляващи са подготвени да дават безвъзмездни проби.

От ЦИК са отхвърлили предлагането. Затова изборите ще се проведат при противоепидемичните ограничения, при които бяха извършени и предходните избори тази година. Наличието на зелен документ ще остане единствено целесъобразно.

30% повече инфектирани с COVID-19 има спрямо предходните талази, разяснява още служебният министър Стойчо Кацаров.

Броят на умрелите, съотнесен с броя на инфектираните сега е 3,5. Най-високата стойност, записана от август насам е 5,6. За съпоставяне - леталитетът от предходните талази е стигал до 10.

" Очевидно медиците се оправят по-добре при сегашната вълна, по тази причина смъртността е по-ниска, съотнесена към броя на инфектираните ", добави Кацаров.
https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/267627685270864
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР