Хората, работещи в сферата високите технологии и изкуствен интелект, са

...
Хората, работещи в сферата високите технологии и изкуствен интелект, са
Коментари Харесай

Доброслав Димитров: Хората, работещи с високи технологии и изкуствен интелект, са в паника

" Хората, работещи в сферата високите технологии и изкуствен интелект, са в суматоха, тъй като са наясно на какво е способно новото потомство изкуствен интелект и се тормозят, че ние като общество просто не сме подготвени. Последният път, когато е имало такава гражданска война, е, било, когато индивидът се е научил да употребява принадлежности – така наречен когнитивна гражданска война преди 40 000 години ", това сподели ръководителят на БАСКОМ и БРАИТ Доброслав Димитров в предаването " Човекът на фокус " на Радио " Фокус ". 

Именно това, по думите му, е повода за отвореното писмо на водещи фигури в региона на създаването на технологии за изкуствен интелект, измежду които Илон Мъск и съоснователят на Apple Стив Возняк, с апел към сътрудниците си да спрат най-малко за 6 месеца стартирането за общ достъп на по-съвършени генерации изкуствен интелект от ChatGPT 4. 

Той изясни разликите сред ChatGPT 3 и новата версия, пусната единствено четири месеца след нея: " Ако предходната версия се представяше на множеството проби, за които може да се сетите, на средноинтелигентно равнище със междинен резултат, четворката сега се показва по-добре от 99,9% от хората на всеки тест. Това нещо просто е по-умно от нас във всяка една област. Ако изкуственият разсъдък не може да ви свърши нещо сега, е, тъй като не сте се сетили по какъв начин да го питате, не тъй като той не може. Голямото недоумение в доста от хората е, че просто не са съумели да се допрян от него и да осъзнаят в действителност какъв всесилен инструмент имаме разполагаем ".

Сега човечеството просто би трябвало да се приспособява към новата ера и я одобри, тъй като тя неизбежно настава, акцентира той.

" Това е годно на самостоятелно равнище като експерти, това е годно на равнище компании, организации, това е годно на равнище страни. Това е световна технология и тя води до това, че спечелилият взима всичко – в случай че сте малко по-добри с нещо от другите, вие ще вземете всичко, няма второ и трето място “, разяснява специалистът.  

Това се случва пред очите ни, само че доста малко хора го схващат, тъй като се случва прекомерно бързо, сподели още Димитров.  

По думите му не изкуственият разсъдък заплашва работните места на хората, а самата конкуренция сред тях.

" Проблемът не е в изкуствения разсъдък, а в това дали ние ще се възползваме от него. Няма никакво значение за коя специалност става въпрос, това е годно за всяка една. Просто в едни специалности ще стане доста по-скоро и по-бързо, в сравнение с в други ", разясни Димитров. 

Според него големият късмет на България да се изравни по стандарт със западните страни е да стане един от водачите в региона на изкуствения разсъдък. Ние разполагаме с човешкия капацитет, уверен е той.

" В момента тази технология е толкоз нова, че всички сме на стартовата линия. Вече е даден старт, само че към момента надпреварата не е тръгнало в същинския смисъл на думата. Така че в случай че ние тръгнем в това съревнование, за първи път ни се случва да тръгнем наедно. Имаме шанса да сме преди тях, само че в случай че останем настрана на пистата, ще изостанем толкоз доста, че по-късно даже и Господ няма да може да ни помогне ", съобщи ръководителят на БРАИТ.  

Живко Кръстев
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР