Хората, поставени под карантина заради пандемията, няма да могат да

...
Хората, поставени под карантина заради пандемията, няма да могат да
Коментари Харесай

Карантинираните няма да могат да гласуват, ако няма промяна в закона

Хората, сложени под карантина поради пандемията, няма да могат да гласоподават, сигнализира в неделя Александър Андреев, ръководител на Централната изборна комисия (ЦИК).
"Подвижните изборни кутии не разрешават на хора под карантина да гласоподават. Гласуване по пощата, ранно гласоподаване, потреблението на електронни устройства са различни способи в други страни, само че ние би трябвало да се съобразяваме с нашия Изборен кодекс. Необходима е законодателна смяна ", сподели той пред БНР.
Андреев добави че изборите по време на пандемия са предизвикателство и акцентира, че са нужни ограничения, които да разрешат осъществяване на изборите и ограничение на опцията за заразяване.
"Гласуването по пощата изисква дейната регистрация на гласоподавателите, с цел да получат авансово документите, обвързвана с гласуването. Логиката на това гласоподаване е друга от тази в България. Това обаче не пречи законодателят да реши дали е допустимо в нашата страна “, добави още той.
На 3 декември представителят на ЦИК Таня Цанева уточни, че е допустимо изборите да бъдат отсрочени с два месеца и вместо през март, да се проведат през май. "Датата, в която ще бъде избран изборният ден, може да варира, според Конституцията, в границите на 2 месеца. Могат да са до края на месец май ", сподели тя пред бТВ.
Президентът Румен Радев обаче разгласи, че към този момент няма желание да се възползва от конституционното си пълномощие да отсрочи изборите за по-късна дата.
"Държавният глава не планува отсрочване на идните парламентарни избори. Президентът чака виновните институции да основат всички нужни условия за транспарантен, почтен и безвреден за здравето на жителите избирателен развой ", оповестиха от прессекретариата на "Дондуков " 2.
От думите на Андреев в неделя стана още ясно, че е належащо увеличение на заплащането за членовете на секционните изборни комисии.
На 7 декември, понеделник, изтича срокът за подаване на заявки по публичната поръчка за доставка на машини за гласоподаване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР