Хората масово дебелеят, защото нямат воля и ядат много сладки,

...
Хората масово дебелеят, защото нямат воля и ядат много сладки,
Коментари Харесай

Не дебелеем само от лакомия

Хората всеобщо дебелеят, тъй като нямат воля и ядат доста сладки, мазни храни. Според някои учени обаче, това публикувано разбиране не дава отговор на истината. „ Епидемията на затлъстяването ” е много по-сложно събитие.  Например, наднорменото тегло все по-често се следи и измежду маймуните.

Статия в списание Aeon споделя за изследвания от предните редици на войната със затлъстяването, които развенчават митовете за него и оферират някои обстоятелства, които могат да ви накарат да се замислите.

Вземете да вземем за пример притеснителния факт, който показват експертът по биостатистика Дейвид Алисън и сътрудниците му от  Университета на Алабама в Бирмингам – през последните 20 или повече години, са напълнели както хората в Америка, по този начин и американските мармозетки. Както и лабораторните макаци, шимпанзетата, лабораторните мишки, както и домашните кучета, и плъховете в градските и селски региони.

Учените изследват 8 типа животни и откриват, че междинната телесна маса при всеки от тях се е нараснала. Мармозетките са качили приблизително 9 % тегло за едно десетилетие. Шимпанзетата, неизвестно по каква причина, са изключително зле в това отношение – за едно десетилетие те са станали с 35 % по-тежки. Алисън, който е бил наясно с покачването на тежестта при лабораторните животни, все пак е бил сюрпризиран,  че същото е налице при толкоз доста типове. „ На процедура във всяка популация, която изследвахме и отговаряше на критериите, открихме възходяща наклонност. ”

Не е мъчно да си представим, че хората, които сами ядат повече, дават повече и на капризните си домашни любимци, или изхвърлят на боклука все по-сладки и мазни храни за уличните котки и гризачи. Но това не изяснява за какво покачването на тежестта се следи и при типове, които хората въобще не глезят - като животните в лабораториите, чиито диети са прецизно следени. Всъщност животът на лабораторните животни е по този начин прецизно наблюдаван и измерван, че учените могат да изключат инцидентното човешко въздействие – документите демонстрира,  че тежестта им се е покачило с годините без каквато и да било основна смяна в диетата и режима.

Очевидно, в случай че животните дебелеят паралелно с нас, това не е тъй като ядат повече Snickers и вървят на работа с колата. Тази наклонност по-скоро подсказва, че има и друга необятно споделена причина, оттатък контрола на индивидите, която способства за наднорменото тегло при редица типове.

Източник: io9

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР