Хората, които стопанисват заслона на Витоша, до който беше отказан

...
Хората, които стопанисват заслона на Витоша, до който беше отказан
Коментари Харесай

Уволняват стопаните на заслона на Витоша, отказали достъп на измръзнал турист

Хората, които стопанисват заслона на Витоша, до който беше отхвърлен достъп на измръзнал човек, ще бъдат уволнени. „ Ще предложа промяна на ръководещите на този обект. БТС има устав за хижнта активност, в него е записано че всички високопланински хижи би трябвало да обезпечават 24 часа заслон и храна на всички туристи”, съобщи представител на Българския туристически съюз в предаването „ Тази сутрин” по bTV.
Мъж едвам не измръзна на Витоша, откакто отхвърлиха да го пуснат в заслона на Черни връх Желанието за посрещане на Нова година по един по-различен метод едвам не приключи с съдбовен край
„ Пандемията нощно вървене по планините продължава, два дни преди този момент тези хора бяха предизвестени, че няма да работи заслона. Не мога да се преценявам с всеки, който му е хрумнало да върви нощем по планините, всеки си носи отговорност за себе си. Не знаехме че е измръзнал индивида, когато разбрахме го пуснахме”, изясни шефът на подслон Черни връх – Чавдар Ефтимов.

След опит да изкачи Черни връх в новогодишната нощ мъж едвам не умира от измръзване, откакто му отхвърлят достъп до заслона в планината.

Той и неговите приятели са посрещнати враждебно, а запис изработен от Димитър Кенаров – единият от групата, разкрива моментът на безапелационния отвод, даден в извънредно спешната обстановка.

„ Единственият метод, по който ги накархме да отворят вратата беше откакто бяхме извикали планинската избавителна работа – аз им споделих по телефона – апелирам ви, обадете се на тези хора и ги накарайте да отворят вратата”, споделя другар на измръзналия Кирил.
Опасностите в планината: За какво да внимаваме през ски сезона? С каква екипировка би трябвало да разполагаме при положение на лавина?
Вкарах индивида вътре, само че му бяха крещяли – беше в далечния завършек на стаята надалеч от печка, без да му предложат една чаша чай, споделя още екскурзиантът.

Хипотермията не е като да си ударите пръста, един час по – късно можеше този човек да не е в схващане, отбелязва още той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР