Хората, които се ваксинират срещу коронавирус, могат да дарят кръв

...
Хората, които се ваксинират срещу коронавирус, могат да дарят кръв
Коментари Харесай

Кога може да дарим кръв след ваксина

Хората, които се имунизират против ковид, могат да дарят кръв 28 дни след слагането на втората доза. За преболедувалите пък срокът е 40 дни след позитивният тест и про изискване, че са изцяло излекувани.

Това обясниха от Националния център по трансфузионна хематология, откъдето насочиха зов за повече кръводарители и през Страстната седмица, съобщи Лупа.

“За да осигурим на болните и потърпевшите пациенти нужните им лечебни кръв и кръвни съставки, и през Страстната седмица разчитаме на вашето състрадание и добротворство ”, написаха от там.

Медицински екипи в националния център ще са разполагаем всеки ден, даже и в почивните и празнични дни, от 9 до 15,30 ч, на адрес ул. “Братя Миладинови ” 112 в София.

“В Националния център работят експерти, които съблюдават всички противоепидемични ограничения за сигурност в изискванията на CОVID-19. НЦТХ подсигурява опазване здравето на кръводарителите, на медицинските екипи и на нуждаещите се пациенти ”, допълват от там.

Проблемът с недостигащите кръводарители у нас от време на време излиза на дневен ред, като постоянно освен от Националния център по трансфузионна хематология, само че и здравното министерство насочва апели повече хора да създадат този човечен жест.

Преди седмица с подобен зов се обърнаха и от Александровска болница, които незабавно търсеха кръв за 72-годишен пациент с COVID-19, който се лекува при тях.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР