Хората, които се придържат към петте правила на будизма, вероятно

...
Хората, които се придържат към петте правила на будизма, вероятно
Коментари Харесай

Придържането към 5-те правила на будизма може да намали риска от депресия

Хората, които се придържат към петте правила на будизма, евентуално са по-устойчиви на стрес и по-малко предразположени към депресивни положения. Това сочат резултатите от ново проучване. Тези пет правила – един самобитен етичен кодекс, чиято цел е да прогони страданието и да помогне на почитателите на будизма да реализират прояснение – евентуално водят и до вътрешно успокоение и равновесие. Според откривателите това от своя страна може да докара до едни по-общи изгоди за психологичното здраве.

Авторите на новото проучване пишат, че личностната линия невротизъм, която се характеризира с редица негативни страсти, в това число яд, тревога и нервност, е главен рисков фактор за депресията (особено в стресови времена като днешните). Клинично значимият депресивен признак нормално се дължи на взаимоотношението на чертата невротизъм с житейски стресор ", споделят те.

От друга страна, откривателите изясняват, че петте правила на будизма са свързани с подобряването на потребни качества като " самоефикасност, резистентност [и] успокоение " – всички те могат да ни предпазят от психическите премеждия. Ето за какво те вземат решение да ревизират по какъв начин тъкмо придържането към тези пет морални държания въздейства на връзката сред невротизма, напрежението и депресията.

Въпросните пет правила ни приканват да се въздържаме от ликвидиране, кражба, прелюбодейство, неистини с неприятни планове и приложимост на упойващи субстанции. На пръв взор някои от тях наподобяват извънредно лесни за съблюдаване, само че би трябвало да имате поради, че ограничаването за ликвидиране важи освен за хора, а и за всички останали живи организми. С други думи, размазването на комар също се смята за нарушаване на кодекса.

За да проведат проучването си, създателите на изследването набират 644 възрастни тайландци, които попълнят серия от въпросници, в това число Опис на невротизма, Скала на възприетия стрес, Подскала на депресията и Подскала на петте концепции от Описа на вътрешната мощ.

Резултатите демонстрират, че въпреки и спазването на петте правила да не въздейства директно върху връзката сред невротизма и депресията, то доста понижава вероятността от развиване на депресивни признаци заради възприемания стрес.  Например измежду участниците с ниски равнища на придържане към предписанията всяка точка по скалата за възприеман стрес се свързва с нарастване с 0,273 точки по скалата за меланхолия. От друга страна, при тези с висока степен на придържане към предписанията индикаторите за меланхолия се усилват единствено с 0,157 точки за всяка точка по скалата за стрес.

" Спазването на Петте правила смекчава резултата на възприетия стрес върху депресията ", пишат създателите на изследването и прибавят, че " хората с високи равнища на съблюдаване на Петте правила е по-малко евентуално да развият депресивни признаци ".

Макар че изследването не се стреми да откри причинно-следствена връзка зад този явен резултат, откривателите допускат, че " механизмът на смяна на спазването на Петте правила може да е сходен на уравновесеността. Той евентуално успокоява мозъка и живота и разрешава [на хората] да придобият повече съзнание, което би понижило чувството за стрес, което изпитват. “

Освен това, макар обстоятелството, че 93% от участниците се дефинират като будисти, откривателите настояват, че религиозните убеждения може да не са причина за добиване на изгода от петте заповеди. По същия метод, по който медитацията е преформулирана като " разсъдливост ", с цел да се демистифицира понятието, създателите са безапелационни, че петте правила на будизма могат да бъдат показани като набор от държания, а не като религиозна теория, като по този метод практиката става по-приемлива и за небудистите.

Изследването е оповестено в списание PLOS ONE.

Източник: IFLSciencе

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР