„Хората, които са ваксинирани с AstraZeneca, не бива да се

...
„Хората, които са ваксинирани с AstraZeneca, не бива да се
Коментари Харесай

Проф. Балтов: Ваксинираните с AstraZeneca не бива да се притесняват

„ Хората, които са имунизирани с AstraZeneca, не трябва да се тормозят. ЕМА приказва за извънредно дребен риск. 100 души от над 25 милиона са получили тези странични резултати, които към момента не са доказани”. Това съобщи пред " Нова телевизия " шефът на УМБАЛСМ „ Пирогов” проф. Асен Балтов.

Той добави, че първите втори дози от препарата би трябвало да стартират да се слагат след 15 април. Отклоненията от имунизацията се появявали единствено в първите 2 седмици след имунизация.

„ Производителите на Jansen също започнаха да вършат проучвания на своя препарат. Всичко това има и различен миг. Ваксината на AstraZeneca е извънредно евтина. В Европа тя би трябвало да бъде продавана на доста ниска цена. Извън Европа цената ѝ е 7-8 пъти по-висока”, изясни проф. Балтов.

„ Предупреждаваме всички да ни потърсят, в случай че имат странични реакции след имунизацията. При направени повече от 230 хиляди дози в България нямаме случаи, които да демонстрират сходни проблеми”, сподели още той.

Специалистът добави, че България чака доста огромни доставки на ваксини и всеобщата имунизация зависи единствено от самите нас и персоналните лекари.

" Надяваме се, че в идващите две седмици натискът върху лечебните заведения ще падне. Очакваме и смъртността да се намали. Смятам, че доста учениците са изкарали вируса без признаци. Имаме и възходящ брой имунизирани. Това доста ще ограничи заразата”, показа още проф. Балтов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР