Хората често са объркани относно прогнозата за времето и откриват,

...
Хората често са объркани относно прогнозата за времето и откриват,
Коментари Харесай

Какво означава, когато синоптиците казват, че има 30% шанс за дъжд

Хората постоянно са комплицирани по отношение на прогнозата за времето и откриват, че дадените проценти не значат тъкмо това, което са си мислили. Въпреки че може би считаме, че 30% възможност за дъжд значи, че има 30% възможност за дъжд в нашия район, в реалност не е толкоз просто. Според видео в TikTok, когато в прогнозата за времето е посочено, че има 30% възможност за дъжд, това значи, че има 100% възможност за дъжд в избран регион, само че че ще вали единствено на 30% от дадената повърхност.
 Дъжд, превалявания и по какъв начин звукът на дъждовните капки ни успокоява
Вълшебната мощ в шума на капките дъжд

Още една мощ на дъжда

Е, това също не е вярно. Въпреки че е допустимо 30% късмет за дъжд да значи, че има 100% късмет за дъжд в региона, само че единствено 30% от региона ще го види, доста по-вероятно е да се случва нещо друго. Всичко зависи от това по какъв начин се пресмята, като се отчита както равнището на меродавност на предсказателя, по този начин и зоната, покрита от дъжд.

" Вероятността за прогноза за превалявания е един от минимум разбраните детайли на прогнозата за времето ", изяснява Националната метеорологична работа на Съединени американски щати. " За да обобщим, вероятността за превалявания е просто статистическа възможност от 0.025 сантиметра или повече превалявания в дадена област в дадения плануван регион за посочения интервал от време. "

— wild (tiktok) screenshots (@wildtiktokss)
За да изчислят вероятността за превалявания, синоптиците умножават какъв брой от дадена област, съгласно тях, ще получи толкоз доста дъжд, по това какъв брой уверени са в прогнозата си, че дъжд ще вали в тази област. Националната метеорологична работа дава тези образци, които водят до прогноза за 40% късмет за дъжд.
 Есен, въодушевление, дъжд, четене, другар и 5 неща, които ни зареждат при неприятно време
Как да имаме въодушевление и в неприятно време

5 неща, които ще ни карат да се усмихваме повече

" Ако синоптикът е 80% сигурен, че ще има дъжд, само че се чака да покрие единствено 50% от плануваната област, тогава прогнозата ще гласи " 40% късмет за дъжд ". Ако синоптикът обаче чака да се приближи необятно публикувана зона на превалявания със 100% покритие, само че той/тя е единствено 40% сигурен, че ще доближи плануваната зона, това също ще докара до 40% късмет за дъжд " на всяко място в плануваната зона. "
 Снимка 631868

Различните организации също употребяват разнообразни планирани модели, което води до (понякога необичайно) разнообразни прогнози за времето, прецизират от IFL Science. Това е просто още едно нещо, което би трябвало да вземем поради, когато решаваме да излезем от вкъщи си без чадър. 
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР