Хора от Западна Европа все по-често купуват стари коли от

...
Хора от Западна Европа все по-често купуват стари коли от
Коментари Харесай

Обрат! Западняци купуват като невидели трошките от българските автокъщи

Хора от Западна Европа все по-често купуват остарели коли от България поради неналичието на нови при тях. Това признаха пред " Телеграф " продавачи от най-големите автоборси у нас в Дупница и Горубляне.

" Изнасяме по 4-5 автовоза през летните месеци единствено към Италия, има и доста клиенти от Германия, Испания, съвсем цяла Европа ", разяснява притежателят на най-оборотната автокъща в Дупница.

Причината е, че около пандемията и последвалата рецесия с войната в Украйна производството внезапно се сви, дефицитът на нови коли е осезателен и се чака повече от 12 месеца.

" При тях не си продават старите коли, каквото има при нас, е купено преди повече от две години. Хубавите са продадени, останали са единствено такива, към които е нямало интерес. Ако внесем в месеца една- две коли, то за същото време изнасяме по четири ", призна търговец.

По-бързо

Повечето клиенти от чужбина си намират коли през профилираните уеб сайтове за продажба в интернет. Поръчват си ги непосредствено от джамбазите и те им ги изпращат по поръчка. " Става по-бързо, тъй като ние пълним един автовоз за двайсетина дни, а в случай че чака за нова, чака с месеци ", разяснява продавач.

Друг го добавя, че доста постоянно продаден автомобил намира остарелия си притежател и си го изкупува назад. " Вижда си го в обявата в уеб страницата, познава си го, обажда се и отново си го купува, а го е продал преди две години ", изясни джамбазинът.

Търсене

В момента максимален импорт на остарели коли е от Франция. Като дойдат в България, те се ремонтират с доста по-евтини елементи, освежават се, постоянно им се смъкват и километрите. След това се продават за повече пари. Чести клиенти са италианците, които към този момент се конкурират с гърци и македонци - обичайни консуматори на използвани коли от нашия пазар. Конкуренцията в България на старите коли покачва търсенето, а предлагането е малко, което в допълнение ги оскъпява.

" Харесах едно пежо, което преди 5 години ново в магазина струваше 35 000 лв., в този момент ми желаят същите пари за него на остаряло и по километраж на 150 000 км. Това е далавера ", ядосва се пък един от дребното клиенти, пристигнали да оглеждат за някое уместно возило на остаряло.

" Българите заобикалят напоследък да купуват. Идват, виждат цените, цъкат с език и си тръгнат. Но и ние нямаме избор. То предходната година нафтата беше 2 лв., само че в този момент е над 3. Всичко нарастна ", оправдава се търговец.

Скок

От автоборсите признават, че единствено за последните 6 месеца колите втора употреба при тях са поскъпнали с 15%. В съпоставяне със същия интервал на предходната година даже при някои модели има скок от 30%. Цената се дефинира и от възрастта на автомобила, марката и пробега, само че във всеки случай замяната на осемгодишна кола за по-нова двегодишна да вземем за пример към този момент не е толкоз преференциална договорка, колкото беше до неотдавна.

" Хората започнаха да се въздържат от сходни размени. Един непокътнат опел, който преди година беше 3000 лв., в този момент не пада под 5000 лв. ", дава образец продавач от Горубляне, където се продават по-евтини коли, до неотдавна налични и за най-бедните клиенти.

Повишаващите се сметки за ток и общата инфлация държат хората надалеч от покупки на коли в цяла Европа. В момента към България пътуват доста по-често използвани коли на възраст сред 15 и 20 години, които не дават отговор на стандартите за излъчвания Евро 4 и не могат да се карат съвсем в никой от огромните градове в Западна Европа.

" Евтините дизели от Германия са най-търсени у нас, само че ги изкупиха, останаха трошките ", призна продавач на най-вече немски возила.

Нови взимат без искания

Липсата на нови коли и дългото очакване за доставката им направи клиентите им доста по-малко претенциозни. Дилъри от огромните вносители признават, че все по-рядко търсещите нова кола изискват да е избран размер мотор, дали да е бензин или дизел. А пък съвсем никой няма искания за цвят, тапицерия и разнообразни равнища на съоръжение. " Просто желаят да е нова и да е на прилична цена, а такива коли стават все по-голяма необичайност ", изясни дилър.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР