Холсим унищожава българската природа Днес бе организиран поредния протест срещу

...
Холсим унищожава българската природа Днес бе организиран поредния протест срещу
Коментари Харесай

Държавата нехае за екологичните престъпления на швейцарска фирма

" Холсим " унищожава българската природа

Днес бе проведен следващия митинг против противозаконния рандеман на инертни материали на швейцарската компания Холсим, която с изключение на наглото нахлуване в държавна територия без концесионен контракт, погазва безпардонно красивата природа на пловдивско село Белащица и близките селища. Председателя на „ Екогасност ", Емил Георгиев срещна присъстващите с проблемите на западните Родопи произлизащи от активността на кариера. В следствие близо 150 индивида блокираха непринудено пътя към кариерата, като не допускаха товарните камиони да минават.



„ Търпението ни е изчерпано, години на митинги и нулев резултат, кой се интересува, че се крадат национални естествени запаси? - запита ръководителя на Екогласност Емил Георгиев.

Вече близо 3 години продължава сагата с митингите против кариерата на „ Холсим " край Белащица. Жителите на селищата Белащица, Гълъбово, Марково, Брестник, Куклен, Цар Калоян и ПК Екогласност не се умориха да се борят против концесионера и вредите от активността му, които понасят всекидневно.



Хората се жалваха даже на швейцарската посланичка, подариха й чували с праха, с който швейцарската компания засипва покрайнината, многочислени протестни шествия, сигнали до държавните институции и Прокуратурата съпътстват битката на Белащица и покрайнината да се съблюдават екологичните правила на страната.

Засега има реакция единствено от Министерство на енергетиката. Емил Георгиев от Екогласност акцентира: " Прави чест на министър Петкова, че наложи глоба в размер на 50 000 лв., с което се удостовери правотата на изказванията ни, че там се прави противозаконен рандеман, т.е. краде се българско естествено благосъстояние ".

От ПК " Екогласност " подадоха сигнали до Окръжната прокуратура, ДАНС, Прокуратура, Национална агенция за приходите, Министерство на енергетиката и Министерство на околната среда и водите, с цел да се разпореди осъществяването на инспекция на всички събрани обстоятелства за нарушаванията на концесионера „ Холсим ", съобщи Емил Георгиев. Той упорства в интерес на страната да се отнеме цялата техника на компанията, която прави противозаконен рандеман.



Днес е единствено подготовка, към този момент сме подготвени и на крайни дейности, заяви Павел Гемишев от гражданския комитет „ Стоп на кариерите в Белащица ".

„ Няма да се изморим, към този момент 3 години протестираме и сигнализираме държавните институции по екологичните проблеми в региона на Белащица. Ще продължим, в случай че някой си мисли, че сме се уморили, лъже се! " сподели Емил Горгиев от Екогласност.

*** Концесията е от 2000 година, написана от тогавашния министър председател Иван Костов и е за 20 години. В края на декември, предходната година, имаха среща с посланичката на Швейцария у нас, на която я срещнаха с вредите, които швейцарската компания нанася на региона-запрашаване, липса на наложителното по наставления оросяване на терена, доста нарастване на респираторните болести, застрашени водоизточници, липса на рекултивация, работа отвън координатите на позволената концесия. Посланичката даде обещание да отиде на място, да се запознае с проблемите на хората и да спомага в разговора по разрешаването им. Повече от половин година след срещата в посолството нищо не се е трансформирало, с изключение на признанието на Министерство на енергетиката, че концесионерът „ Холсим " добива естествени благосъстояния отвън позволените граници, което излиза наяве от наказателно разпореждане на Министъра на енергетиката от 21.05.2019.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР