Холивудската звезда Ричард Гиър изрази възмущението си от жестокостта на

...
Холивудската звезда Ричард Гиър изрази възмущението си от жестокостта на
Коментари Харесай

Ричард Гиър призова американските законодатели да подкрепят Тибет

Холивудската звезда Ричард Гиър изрази възмущението си от " жестокостта " на китайската политика в Тибет, до момента в който Конгресът на Съединени американски щати обсъждаше способи за оказване на напън върху Пекин по отношение на хипотетичните нарушавания на човешките права в хималайския район.

Давайки показания пред Изпълнителната комисия на Конгреса за Китай, артистът от кино лентата " Хубава жена " упрекна китайските управляващи, че разделят тибетски фамилии, не разрешават езика им, унищожават религиозни обекти и се занимават с недоброволно събиране на ДНК.

" Както знаем, в продължение на десетилетия етническата политика на Китайската комунистическа партия значително се основаваше на въздържане, отказване, заличаване и асимилация ", сподели Гиър, дълготраен бранител на Тибет, който няколко пъти е давал показания в Конгреса.

73-годишният Гиър упрекна Пекин в " свирепост, групово принуждение и гонене " на тибетския народ, който съгласно него е репресиран от " повсеместна система за наблюдаване ", заяви Агенция Франс Прес.

През вековете в Тибет се редуват самостоятелност и надзор от страна на Китай, който твърди, че е " освободил по кротичък метод " пресеченото плато през 1951 година и е донесъл инфраструктура и обучение в слаборазвития до тогава район.

Много тибетци в заточение обаче упрекват ръководещата Китайска комунистическа партия в репресии, изтезания и подкопаване на културата им.

През февруари трима специалисти на Организация на обединените нации обявиха, че към един милион тибетски деца са били отделени от фамилиите си и са били подложени на " насилствена асимилация " в китайски училища-интернати.

" Механизми, които могат да бъдат изброени, като случайно задържане, принудително прекачване, обезчестяване, изтезания, изгубване, са принадлежности, са добре документирани в хода на асимилационните практики на Пекин ", сподели Гиър.

Той прикани Съединените щати и техните съдружници да " приказват в единглас " за нуждата Пекин да възобнови договарянията, водещи до " значима автономност " за тибетците.

Конгресът би трябвало да одобри законодателство, с което да подчертае поддръжката на Съединени американски щати за тибетския народ, сподели Гиър и прикани Вашингтон да окаже напън върху Китай в Организация на обединените нации, с цел да спре прогонването на номадските пастири от земите на техните предшественици.

Той прикани законодателите да изготвят отчет за напъните на Китай да повлияе на визиите за Тибет и духовния водач Далай Лама в чужбина и да лимитират поддръжката на Съединени американски щати за насилственото събиране на ДНК и други медицински данни. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР