Холандците Курт и Робърт в съдебната залаПри първото разглеждане делото

...
Холандците Курт и Робърт в съдебната залаПри първото разглеждане делото
Коментари Харесай

Делото за контрабанда на дрога за 225 млн. лева ще се разглежда отново

 Холандците Курт и Робърт в правосъдната зала
При първото разглеждане делото завърши с присъда, която беше анулирана от Апелативен съд-Варна, заради установени процесуални  нарушения  и  производството беше върнато за ново разглеждане. В хода на правосъдното разследване новосформираният правосъден състав се води и по този начин се стигна до днешното разпоредително съвещание.

Според обвинителният акт, Робърт П. и Курт М. са упрекнати за това, че в интервала от 26.01.2017 година до 16.03.2018 година при изискванията на продължавано закононарушение, без съответно позволение, пренесли през Митнически пункт " Пристанище Варна - Запад " над 16 222 тона прекурсори за произвеждане на наркотични субстанции. Предметът на контрабандата е в изключително огромни размери  на обща стойност 5 989 762,88 лева и съставлява изключително тежък случай.

Контрабандата тръгвала с кораби от Китай и Латинска Америка, само че не била предопределена за Варна. Прекурсорите PMK –(4,297 тона) APAA (7,525т.) и APAAN (4,400 тона) били декларирани като почистващ препарат за прозорци.

Защитниците и подсъдимите показаха мнения по въпросите, които се преглеждат в разпоредително съвещание и направиха искане за изменение на мярката за неотклонение на Робърт П. и Курт М от " задържане под стража “ в по-лека, мотивирайки се  с влошеното здравословно положение на Курт М., и с продължаващото близо 36 месеца задържане. Адвокатите и подсъдимите обявиха, и че са позволени основни процесуални нарушавания във етапа на досъдебното произвеждане – липса на превод на всички материали по делото, непредявяване на материални доказателства и забележки към обвинителния акт, които ограничавали правото на отбрана на двамата холандци. Отделно желаеха разпит на двама прокурори,  следили следствието по делото, оспорена беше и подсъдността му.

Варненският областен съд реши, че няма учредения за връщането на делото на прокуратурата и че обвинителният акт дава отговор на законовите условия. Като неприемливо дефинира настояването за осъществяване на разпит на двамата прокурори, следили следствието, защото са страна в производството.

Отказано беше изменение на ограниченията за неотклонение на Курт М. и Роберт П. Окръжен съд – Варна реши, че съмненията за съпричастност към повдигнатото обвиняване не са отпаднали. Не е оборена и действителната заплаха двамата да се укрият, с цел да попречват наказателно гонене.

Определението на съда във връзка с ограниченията за неотклонение и преценката за позволени основни процесуални нарушавания, предстои на обжалване в 7 –дневен период от през днешния ден пред Апелативен съд – Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР