Холандско Овчарско куче, известно още като Холандско Пастирско куче, а

...
Холандско Овчарско куче, известно още като Холандско Пастирско куче, а
Коментари Харесай

Холандско Овчарско Куче

Холандско Овчарско куче, известно още като Холандско Пастирско куче, а също по този начин и Хердер, е добросърдечен домакински любим, който е с балансиран темперамент. Холандско Овчарско куче е уместно за хора, които водят деен метод на живот и са подготвени да отделят време на любимеца си.

История на Холандско Овчарско куче

Холандско Овчарско куче е директен потомък на Белгийска Овчарка и е наследила всичките ѝ работни качества. Холандско Овчарско куче е известно в родината си Холандия от епохи и е било употребявано най-вече от фермери, с цел да се грижи за стадата им и за защитата на парцелите им. Това издържливо куче със светкавични рефлекси се радвало на огромна известност измежду холандските скотовъди.

През 1878 година Холандско Овчарско куче за първи път е показано на ревю в Амстердам и става известно в редица европейски страни. По това време става изключително известна породата Немска овчарка, която естетически се приема доста по-добре от феновете на кучета и селекционерите и става обичана на хората по света. Холандско Овчарско куче по този начин и не съумява да стане една от най-популярните породи, само че има своите фенове в доста страни поради съвършените си работни качества и положителния си темперамент.

Стандарт на Холандско Овчарско куче

Мъжкарите от породата Холандско Овчарско куче доближават до 62 сантиметра височина и тежат към 30 кг, женските стават високи до 55 сантиметра и тежат до 25 кг. Холандско Овчарско куче има мощно мускулесто тяло и крака. Главата на Холандско Овчарско куче не е изключително едра и е с издължена зурла. Ушите са триъгълни и са изправени. Очите са бадемовидни и са тъмнокафяви.

 Овчарка Холандска

Челюстите са мощни, с много едри зъби. Опашката на Холандско Овчарско куче е леко завита встрани. Козината на Холандско Овчарско куче може да е дълга, къса или доста къса, с корав косъм. Най-разпространена е разновидността с къса четина. Цветът на козината на Холандско Овчарско куче може да е златисто кафяв, черен, сребрист. По козината на кучетата от тази порода постоянно има линии и петна. Допустима е тъмна маска на муцуната на Холандско Овчарско куче.

Грижи за Холандско Овчарско куче

Холандско Овчарско куче има потребност от огромно пространство, с цел да тича на воля. Затова за тази порода най-подходящо е да се отглежда на двор, а в случай че се отглежда в апартамент, би трябвало да се извежда на дълги разходки - не по-малко от 4 часа на ден. Холандско Овчарско куче е интензивно куче, което има потребност от непрекъснато придвижване, с цел да се усеща добре. Стопанинът на Холандско Овчарско куче би трябвало да отделя време освен за разходки, само че и за игри и физически и умствени извършения с любимеца си.

Козината на Холандско Овчарско куче в никакъв случай не би трябвало да се подстригва, само че изисква разресване през ден, а по време на промяната на козината - по два пъти на ден. Редовно би трябвало да преглеждате положението на очите и ушите на Холандско Овчарско куче, с цел да се избегнат затруднения от инфекции. Не се предлага да къпете Холандско Овчарско куче повече от три или четири пъти в годината, с цел да не пострада защитният пласт на козината му. Ако се постанова да бъде почистена козината му от тиня, изчакайте я да изсъхне и разрешете добре с гъст гребен или четка.

Обучение на Холандско Овчарско куче

Холандско Овчарско куче е чинно и мъдро създание, което с наслада ще извършва всяка команда, подадена от стопанина му. Холандско Овчарско куче може елементарно да се научи да извърши даже комплицирани команди, в случай че към образованието се подхожда като към игра. Проявата на неучтивост и на физическо принуждение няма да бъде посрещната добре от Холандско Овчарско куче и то ще стане мнително даже към стопанина си. В процеса на образованието на Холандско Овчарско куче би трябвало да бъдат избягвани санкции, а да се натъртва на похвалите и лакомствата при добре изпълнена команда.

Хранене на Холандско Овчарско куче

Холандско Овчарско куче не е претенциозно към храната и можете да му давате както гранулирани или консервирани храни за кучета, по този начин и натурални артикули. Добре е да допълвате менюто на Холандско Овчарско куче с нужните за здравето му витамини и минерали. Всички типове месо с изключение на овнешко, свинско, гъше и патешко са подобаващи за Холандско Овчарско куче, откакто са минали термична обработка.

Може да допълвате храната на Холандско Овчарско куче със сварени или печени субпродукти, твърдо сварени яйца, кисело мляко и извара, плодове и зеленчуци, сварен ориз и сварена елда. Не е добре да давате на Холандско Овчарско куче прясно мляко, пушена риба, пушени меса, тръбни кокали, пикантни и мазни храни, тестени произведения и сладки храни, както и пържени храни.

 Холандска Овчарка

Заболявания на Холандско Овчарско куче

Холандско Овчарско куче е извънредно здрава порода. Случва се от време на време Холандско Овчарско куче да страда от дисплазия на лакетната става, тазобедрена дисплазия, кожни проблеми, болести на сърдечно-съдовата система и на стомаха. Не би трябвало да се разрешава на Холандско Овчарско куче да се движи интензивно най-малко час и половина, откакто се нахрани щедро, с цел да се избегне приплъзване на стомаха, защото то може да приключи съдбовно за животното.

Любопитно за Холандско Овчарско куче

Холандско Овчарско куче се схваща прелестно с деца и няма заплаха да ги нарани. По време на разходка Холандско Овчарско куче може умерено да бъде пускано и без мотив, защото няма да се отделя в никакъв случай надалеч от стопанина си. Дори стопанинът му да върви напълно постепенно, Холандско Овчарско куче непрекъснато ще е до него.

Холандско Овчарско куче има съвършен слух и необикновено подушване. Това трансформира Холандско Овчарско куче в съвършен асистент на служители на реда, граничари, митничари. Холандско Овчарско куче се употребява за защита, както и за куче-водач на незрящи хора. Холандско Овчарско куче елементарно се сприятелява с други кучета, само че е допустимо да прояви предпочитание за доминиране над тях.

Недостатъци на Холандско Овчарско куче

Холандско Овчарско куче не обича непознати хора и се държи дистанцирано по отношение на тях. То даже може да прояви експанзия, в случай че счита, че непознатият човек счита да нападне стопанина му.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР