Холандски съд осъди пакистански бивш състезател по крикет, заплашил Герт Вилдерс

...
Холандски съд осъди бивш пакистански играч на крикет на 12
Коментари Харесай

Холандски съд осъди бивш пакистански играч на крикет на 12 години за това, че е призовавал хората да убият холандския крайнодесен лидер Герт Вилдерс.

Съдът в понеделник постанови, че изявленията на Халид Латиф трябва да се разглеждат като подбуждане към убийство, бунт и заплаха.

37-годишният, който беше съден задочно, живее в Пакистан, не е присъствал на нито една съдебна фаза.

Преди това бившият състезател по крикет получи петгодишна забрана от крикет през 2017 г. заради скандал за уреждане на спортни събития по време на мач от Суперлигата на Пакистан в Дубай.

Холандският съд доказа, че Латиф е публикувал видео през 2018 г., в което е предложил награда от три милиона рупии (21 000 евро по това време) за убийството на Вилдерс.

Видеото се появява в момент на масови демонстрации срещу Вилдерс в Пакистан, след като той обяви конкурс за карикатури, изобразяващи карикатури на мюсюлманския пророк Мохамед.

По-късно конкурсът беше отменен.

Изображенията на пророка Мохамед са забранени в исляма като форма на идолопоклонство. Повечето мюсюлмани смятат карикатурите за силно обидни.

Окръжният съд в Хага обаче каза, че думите, използвани от Латиф във видеото, са „явни“.

„Той обещава да плати значителна сума пари на всеки, който участва в конкретно действие, а именно убийството на г-н Вилдерс“.

„Много вероятно е някой – където и да е по света – да се почувства длъжен да действа по този призив“, добави съдът относно протестите, при които бяха изгорени холандски знамена, а други призоваха за смъртта на Вилдерс.

Прокуратурата каза, че Холандия и Пакистан нямат договори относно съдебното сътрудничество или екстрадирането и по-ранните искания за сътрудничество по този случай не са получили отговор.

В отговор на решението Вилдерс каза: „Това е добра присъда, но е жалко, че обвиняемият не е тук в съда.“

„Вече не е приемливо пакистанските власти да отказват да сътрудничат. Ще помоля министър-председателя да гарантира, че Халид Латиф ще бъде арестуван в Пакистан и екстрадиран в Холандия“, добави той.

Вилдерс е един от най-известните крайнодесни лидери в Европа и е ключова фигура в оформянето на имиграционния дебат в Холандия през последните две десетилетия, въпреки че никога не е бил в правителството.

Неговата Партия за свобода (PVV) е третата по големина в холандския парламент и е основната опозиционна партия.

Уайлдърс живее под постоянна полицейска защита от 2004 г. насам.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР