Холандската овчарка, известна още като хердер, е тип стадно куче,

...
Холандската овчарка, известна още като хердер, е тип стадно куче,
Коментари Харесай

Дресура и обучение на холандско овчарско куче

Холандската овчарка, известна още като хердер, е вид стадно куче, прекомерно малко познато в нашата географска област. Причината е, че породата е останала в сянката на по-известните белгийски и немски овчарски породи. Някои черти на това животно обаче го вършат доста привлекателно в очите на феновете на овчарките освен в родната им Холандия.

Холандската овчарка е била типично пастирско куче, само че през днешния ден е повече домакински питомец и компаньон на стопанина, служебно и полицейско куче, както и лидер на слепи.

За да извършва толкоз функционалности, животното има потребност от особено образование. За наслада то има просветеност, смирение и предпочитание да се учи. Тъй като тези кучета са умни създания, те се образоват елементарно и бързо. Не е нужно да се ползва неотстъпчивост за социализацията им или до момента в който усвояват команди.

За да се сътвори подобаващ надзор на държанието, добре е по време на образование да се вършат и разходки на каишка, с цел да се разнообрази скучният развой.

Пак за бързо асимилиране на уроците е добре всички условия да минат под формата на игра, която предизвиква животното, а не го притиска. Ако стопанинът е основал добра връзка със своя питомец и отделя времето, което му е нужно, да не се усеща уединен, то образованието и дресурата са леки и безпроблемни.

Способността да извършва комплицирани команди, е направила от това животно служебно куче. Обучението за сходни действия обаче изисква работа със експерт, защото условията към такива чиновници са по-специфични. Възможностите да ги получават, демонстрират, че холандските овчарки не отстъпват на другите сходни породи кучета.

 Холандско овчарско куче

Всякакви прояви на неучтивост към това мъдро животно в процеса на дресировката му са изцяло неприемливи. Похвалите и лакомствата за четириноги ще свършат доста по-добра работа от грубата мощ и натиска.

Това куче, макар че е доста витално, има спокоен и балансиран темперамент, елементарно се приспособява към изискванията и условията, стига да произлизат от индивида, който счита за собствен собственик и чието всекидневие може да споделя. Затова образованието на холандско овчарско куче би трябвало да се прави единствено от стопанина, който кучето признава.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР