Хм, след като опитате от този родопски прасник никога повече

...
Хм, след като опитате от този родопски прасник никога повече
Коментари Харесай

Родопски прасник

Хм, откакто опитате от този родопски прасник в никакъв случай повече няма да се сетите за разните му там мусаки, пастирски пайове и така нататък

Необходими Продукти

● телешко месо - 300 г
● лук - 2 огромни глави кромид
● картофи - 15 бр. приблизително огромни
● брашно - 2 с.л. цялостни бяло
● царевично брашно - 2 с.л. цялостни
● сол - на усет
● олио - 1 с.л.
● масло - 70 - 80 г
● червен пипер
● джоджен

Начин на подготвяне

Месото се сварява изцяло в солена вода, по-късно се нарязва на части и се накъсва.

Картофите се обелват, измиват, поставят се в тенджера и се налива вода, едвам ги покрива (един пръст над картофите), откакто заври, се прибавя сол на усет.

След като картофите са изцяло сварени, се сипват напряко в тенджерата двата типа брашно и се оставя да се намокри брашното, след което се разбърква с дървена лъжица, като се загребват картофите от дъното на тенджерата, разбърква се по този начин за секунди и се маха тенджерата от огъня.

След като сме махнали тенджерата от огъня, продължаваме да бъркаме и стриваме с дървената лъжица или с точилка, до момента в който не се получи доста равен качамак.

Докато качамакът е още парещ, в тиган слагаме маслото и олиото и измит и нарязан на полумесеци лука, откакто се позапържи, прибавяме накъсаното месо, малко сол, щипка джоджен и щипка червен пипер, разбъркваме още малко и махаме от котлона.

В подобаваща тава сипваме месото (оставяме 1-2 лъжици от получилия се бульон) и разстиламе отмерено в тавата. След като сме разпределили месото, изсипваме от горната страна готовия качамак и благодарение на лъжица, която потапяме в останалия бульон, с цел да не залепнат, разпределяме отмерено в тавата.

Най-отгоре мажем с останалия бульон, оформяме с вилица и поръсваме с червен пипер. Печем пататника в загрята на 200 градуса фурна за 10 мин. Сервираме, до момента в който е топло, с кисело мляко или туршия.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР