Хипотетично нахлуване на Русия в Украйна и активиране на строги

...
Хипотетично нахлуване на Русия в Украйна и активиране на строги
Коментари Харесай

Война между Русия и Украйна ще удари пазара на основни метали

Хипотетично навлизане на Русия в Украйна и активиране на строги наказания против Москва ще дадат „ неподходящо “ отражение в доста аспекти, включително и върху пазарите на акции и облигации. Освен за страните директно наранени от спора, сходен сюжет ще окаже резултат върху международната стопанска система, защото двете страни са измежду главните производители и износите на естествени запаси в света. Мащабни разстройства на пазара на нефт наподобяват малко евентуални, само че по-високи цени биха били вероятни. Настоящият недостиг на някои метали пък би се задълбочил, предвижда кредитният осигурител Coface.

Според на компанията Русия има 10% от международните ресурси на мед и е най-големият производител на алуминий с дял от 6% в международното произвеждане. И двата метала са измежду главните за международната промишленост и се употребяват в доста сфери и артикули – от автомобилостроене до дребни електроуреди. В световен мащаб Русия е „ отговорна “ за производството на 43% от паладия, който e eдин oт ĸpитичнo вaжнитe ĸoмпoнeнти в изпускателната система на автомобила, която управлява излъчванията. Страната дава отговор и за към 14% от световната продукция на платина.

Настоящите ограничавания в предлагането биха могли да се задълбочат от по-нататъшно стесняване на пазарите на метали, изключително като се има поради продължаващото мощно търсене “, показва в своята прогноза Coface.

Свързани с природния газ наказания съгласно икономистите са малко евентуални поради огромната взаимозависимост на Европа от съветския газ и актуалната енергийна рецесия, при която газовите складове са на исторически дъна. Иначе 83% от общия съветски експорт на газ е към Европа, а Европа внася 46% от естествения си газ точно от Русия. Европейски петролни наказания обаче биха довели до пренасочване на „ черно злато “ в посока Китай.

Въпреки това огромни разстройства на пазара на нефт наподобяват малко евентуални, само че по-високи цени биха били вероятни “, предвижда Coface.
Два сюжета
Като цяло специалистите чертаят два сюжета за развиването на обстановката. Първият включва продължение на дълготрайния напън от страна на Русия в икономическия и енергийния бранш. Наред с дейностите, представляващи риск за сигурността, тази тактика може да се преглежда като дестабилизация на политическата и икономическата обстановка в Украйна, което усилва възможностите за политически пробив и отстъпки.

Вторият сюжет предвижда въоръжена ескалация, която може да одобри разнообразни форми. Най-вероятният сюжет включва локална атака на „ сепаратистите “ в Донбас (с поддръжката на постоянните съветски сили), чиято цел ще бъде доста изместване на фронтовата линия. Ако обстановката се развие в интерес на Русия, това би могло да докара до окупиране на спомагателни региони (особено в югоизточната част на страната, което може би ще докара до свързването им с окупирания Крим). Това би включвало сухопътна инвазия в други гранични региони с изключение на Донбас.

„ Най-радикалният вид, въпреки и доста малко евентуален, е опит за военна окупация на цялата украинска територия, което обаче ще усили неведнъж евентуалните човешки, материални и политически разноски на Русия. Този сюжет крие риск от нови наказания против съветската страна. Те могат да включват напън за ограничение на потреблението или даже блокиране на стартирането на газопровода „ Северен поток 2 “, споделя Пламен Димитров, шеф на Кофас България.

Според него изгодите за Русия от създалата се обстановка са минимални.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР