Хиперинфлацията принуждава Венецуела да емитира банкноти с все по-големи деноминации

...
Хиперинфлацията принуждава Венецуела да емитира банкноти с все по-големи деноминации
Коментари Харесай

Каракас печата банкноти по 1 млн. боливара

Хиперинфлацията принуждава Венецуела да емитира банкноти с все по-големи деноминации в боливари. Гражданите на страната пък обменят незабавно всичко извоювано в щатски долари. 

Венецуелската централна банка разгласява известие на уеб страницата си на 5 март, че ще пусне в обращение нови хартиени пари от по 200 хиляди, 500 хиляди и 1 млн. боливара, " с цел да отговори на сегашните условия на стопанската система ", без да дава спомагателни детайлности. В момента банкнотата от 1 млн. боливара - най-големият в историята на страната номинал - коства едвам 0.53 $. 

Брутният вътрешен продукт на Венецуела падна за седма поредна година през 2020-а, а държавното управление се прави, че не вижда растящия брой доларови транзакции, които изместват разплащанията с кредитни и дебитни карти и усилват потреблението на кеш. По оценка на венецуелската консултантска компания Ecoanalitica, към 66% от всички интервенции на територията на страната се реализират в задгранична валута. 

Въпреки че щатският $ към този момент " се е окопал ", венецуелците не престават да употребяват боливари за обществения превоз и за покупка на субсидирано от страната гориво. Метрото в Каракас пък неотдавна употребява електронна система за заплащания вследствие на трансформиралата се в рутина процедура да вози гратис пасажерите поради липса на пари в брой. 

Президентът Николас Мадуро разгласи в края на предходната година проектите си да премине към напълно цифрова стопанска система през 2021-а след три следващи години на хиперинфлация, принудили националния монетен двор да емитира банкноти с все по-едри номинали, които доста бързо ставаха безполезни. Инфлацията е скочила с 3000% през последните 12 месеца, по сметки на организация " Блумбърг ". 

През октомври 2020-а Каракас внесе хартия за банкноти с концепцията да емитира номинали от 100 хиляди боливара, които доста бързо се оказаха непотребни. За финален път централната банка на страната пусна в обращение нови банкноти през 2019-а откакто отряза пет нули от циркулиралите през 2018-а номинали. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР