Хиляди украински деца са незаконно депортирани в Русия от началото

...
Хиляди украински деца са незаконно депортирани в Русия от началото
Коментари Харесай

При вас има война, тук е безопасно. Истории на незаконно депортираните деца на Украйна и техните родители

Хиляди украински деца са нелегално депортирани в Русия от началото войната и предадени за осиновяване или в институции. За родителите, чиито синове и дъщери са отнети, е доста мъчно да си ги върнат. В същото време съветските управляващи преследват децата и в личната им татковина за антивоенни позиции.

По публични на украинските управляващи от 24 февруари 2022 година, когато Русия стартира войната, досега от Украйна са депортирани 19 505 деца . И това са единствено публично записаните случаи - когато родител, аставник или очевидец на депортирането на дете е съобщил за това на Националното осведомително бюро на Украйна.

Украинските правозащитници настояват, че " стотици хиляди " деца са наложително изведени от Украйна. Никой не ги е попитал дали желаят това. Повечето от тях са отведени от Мариуполска, Херсонска, Харковска и Киевска област .

Според украински правозащитници и чиновници съветските военни са почнали да извеждат деца от Украйна още през март 2022 година

Около 100 институции са били употребявани от съветските управляващи за настаняване на деца от Украйна. Сиропиталищата и учебните заведения интернати в доста съветски райони са претъпкани. По тази причина се търси допустимо най-бързо настаняване на депортираните деца в съветски фамилии. Изискванията на органите по наставничество и настойничество към евентуалните осиновители са занижени. Процедурата за признание на украинските деца за " изоставени " е доста опростена, а намирането им в Русия е доста мъчно за техните близки.

Досега по публични данни в Украйна са върнати единствено 371 деца.

Депортирането на украински деца в Русия е военно закононарушение съгласно Организация на обединените нации, ПАСЕ и ОССЕ, които се опълчват на осиновяването на деца в Русия. На 17 март 2023 година Международният углавен съд (МНС) издаде на президента на Русия Владимир Путин и омбудсмана по правата на детето Мария Лвова-Белова по съмнение в осъществяването на това закононарушение.
Алгоритъм на осиротяването
През юни 2022 година Елеонора Федоренко - консултант по правата на детето на ръководителя на Донецката национална република (ДНР) Денис Пушилин , му изпраща докладна бележка. В нея се предлага децата без родители да получат статут на " изоставени " в границите на 10 дни, демонстрира следствие на плана.

Алгоритъмът, препоръчан от Федоренко, има за цел да " узакони " съществуващата процедура: в продължение на 10 дни органите на вътрешните работи на ДНР търсят родителите или законните представители на децата, които се намират в окупираните от Русия украински територии. Ако не ги открият, издават уверение на органите по наставничество, в което се показва, че " не са открити ".

Според Федоренко тези 10 дни са задоволителни и препоръчаната процедура е нужна " само в полза на децата ".

От администрацията на ръководителя на ДНР не дават отговор на питане на " Система " по този въпрос. Но има най-малко един случай, който потвърждава, че деца с живи родители бързо са били приети за изоставени.

Много украински фамилии се оказват разграничени по време на така наречен стадий на пречистване. Всички украинци, които влизат в Русия, са подложени на тази процедура: разпити, обиски, претършуване на телефони и обществени мрежи, търсене на всевъзможни данни за вероятни връзки с украинските служби за сигурност. Украинците, които са обвинени в това или просто са считани за " ненадеждни ", не се пропущат. Тези хора се изпращат във филтрационни лагери - т.е. в колонии в следените от Русия територии.

Украинската работа на Радио Свобода разказва случая на Евгений Межевой . Преди войната той и трите му малолетни деца живеят в Мариупол. След началото на пълномащабната инвазия те пробват да изоставен града, само че Евгений е арестуван на съветската граница и изпратен във филтрационен лагер в село Еленовка за месец и половина.

В това време децата му са трансферирани в санаториума " Поляни " край Москва. Когато Межевой е освободен, потегля да ги търси. Успява да се обади на сина си. Момчето споделя, че на него и по-малките му сестри в Русия упорито са им предложили да отидат във " краткотрайно семейство ". Два дни по-късно телефонно позвъняване мъжът, благодарение на доброволци, съумява да ги прибере.

" Система " разполага със лист на малолетните, изпратени в лагера " Поляни ", направен от Държавната работа по въпросите на фамилията и децата в ДНР. В него статутът на децата на Межевой е " оставени без родителска грижа ". С други думи, самите съветски управляващи са оставили децата на Межевой без родителска грижа и на това съображение са се пробвали да ги трансферират в съветски фамилии.

Украинската страна разпознава пет сюжета, съгласно които децата са депортирани в Русия, сподели Дария Герасимчук , упълномощена от президента на Украйна за правата на децата, пред Система.

Първата категория включва деца, чиито родители са починали по време на войната. В този случай децата не биват оставени при околните си - съветските военни ги водят.

В същия сюжет украинската страна включва и депортирането на „ изгубени деца “ (които по някаква причина са изгубили връзка с родителите си) и бездомни. Заедно те образуват най-голямата категория деца, депортирани от Украйна в Русия.

Втората категория са деца, които са били отнети от фамилиите си. Правозащитниците дават като образец историята на 16-годишния Сергей , който губи родителите си малко преди началото на войната и живее с по-голямата си сестра покрай Мариупол. След като градът е окупиран, съветските военни водят момчето. В Русия то е осиновено, само че не желае да живее в приемното семейство. Осем месеца по-късно съумява да се върне в Украйна - депортиран дружно с още 15 деца, които също като него са били отнети от роднините си.

Трета категория са деца, чиито родители са във филтрационни лагери, а самите те - изпратени в болница или лагер.

Четвъртата категория са деца, отпътували „ за възобновяване “ в съветски лагери. Правозащитниците означават, че постоянно родителите са принудени да изпращат децата там: заради обстоятелството, че е рисково да се живее в доста обитаеми места, а от време на време е просто мъчно поради неналичието на инфраструктура - хората нямат опция за пътешестване надълбоко в Украйна. Често обаче съветските управляващи не връщат децата назад.

В края на март 2023 година в Украйна са върнати 17 деца , които през есента са напуснали областите Херсон и Харков за „ възобновяване “ в лагер в Крим. Служители на организацията „ Спасете Украйна “ научават за вероятни случаи на принуждение там - момче споделя, че в съветския лагер деца, които са споделили нещо в поддръжка на Украйна, са бити с желязна пръчка, а момиче споделя с правозащитниците, че преподавател в лагера я е блъснал, тъй като се разхождала повече от пет минути.

Петата категория включва деца от интернати, които нормално са извеждани незабавно след окупиране на селището.
" При вас има война, тук е безвредно "
Алина живее в Херсон със брачна половинка си и двамата си сина – 4-годишния Серьожа и 14-годишния Андрей (имената им са променени). По-големият е в осми клас в спортно учебно заведение с профил футбол. На 22 февруари 2022 отпътува на съревнование в Лвов и би трябвало да остане там една седмица. Остава обаче два месеца.

" На 24-и в 5 часа сутринта ме разсъни телефонно позвъняване от вуйна ми, която живее в Киев : " Обстрелват Киев. Ти спиш ли? " - спомня си Алина.

Семейството на Алина е спяло - тогава звуците от пукотевица и детонации в частта на Херсон, където са живеели, са били приглушени: съветските войски са марширували към града.

Още на 25 февруари Антоновският мост в Херсон е взет под надзор от съветските сили, а на 1 март войските влизат в града.

Алина не може да вземе сина си от Лвов поради непрекъснатия обстрел. Затова фамилията стартира да се обажда на доброволци в Лвов и да ги моли да оказват помощ с храна и облекла на момчето, което е в хотел с треньора и съотборниците си.
Но беше доста ужасно - конвоите с коли бяха бомбардирани
" Търсехме човек, който да отиде там и който да го докара. Но беше доста ужасно - конвоите бяха бомбардирани ", споделя Алина.

Чак в края на април съумяват да намерят водач и транспорт. Пътуването до Херсон лишава два дни, вместо нормалните 15 ч., с цел да бъдат определени пътища, които не са под обстрел.

Лятото минава, само че в края на септември в Херсонска област съветските окупационни управляващи организират референдум за " обединяване с Русия ". Край града стартира пукотевица, учебното заведение не работи. Тогава шефът предлага да пратят децата в възстановителен лагер в анексирания от Русия още през 2014 година Крим.

Изпращат Андрей в лагера " Дружба " . Децата би трябвало да се върнат на 17 октомври. Но в средата на октомври уредниците на екскурзията пишат в чата за родители във Viber, че децата могат да останат в лагера още една седмица. Родителите, които са срещу, би трябвало да подпишат молба. Алина е измежду тях. Малко по-късно получава известие: " При вас има война, тук е безвредно ". На родителите, които са недоволни, е казано да отидат сами до Крим.

Алина и брачният партньор ѝ стартират да събират пари, с цел да пътуват. Но на 11 ноември Антоновският мост е взривен, а това е най-лесният и къс път от Херсон до Крим - единствено 5 часа с кола. Така за тях става съвсем невероятно да върнат детето си - пресмятат, че ще им трябват 2000 $ до такава степен и назад. Започват да търсят доброволци и намират организацията " Спасете Украйна ".

Оттам оказват помощ на Алина да си извади паспорт и да си купи билети. Заедно с още 13 майки тя пътува към Андрей: първо до Киев, оттова до Полша , след това до Беларус , до Русия и най-после в Крим. Пътуването лишава седмица. Децата от Украйна са в разнообразни лагери и рейсът с майките ги обикаля един по един. Връщат се в Херсон по същия метод – за още седмица.
В Русия - арести на стотици деца
В същото време съветските управляващи постоянно показват отбраната на правата на децата като една от най-важните задания на страната. През 2023 година Путин подписва декрет, с който утвърждава цялостна тактика за сигурност на малолетните, напомня.

В реалност през цялото време на пълномащабното навлизане в Украйна съветските управляващи брутално потискат рецензиите към него освен на възрастните, само че и на децата в личната им страна.

Най-известната история е тази на семейство Москалеви. През пролетта на 2022 година шестокласничката Маша рисува антивоенна картина в час по изобразително изкуство в учебното заведение си в град Ефремов в Тулска област. Директорът се обажда в полицията, момичето е отведено в сектора, бащата, с който живее, е разпитан, а домът им е претърсен.
" Ще откаже момичето от политиката и антипропагандата "
По-късно за " дискредитиране на армията " - за антивоенни мнения в обществените мрежи. Осъден е на 2 години затвор. Маша в началото е настанена в рехабилитационен център, защото е изгубила връзка с майка си и няма други родственици. В последна сметка майката е издирена. Тя дава обещание, че " ще откаже момичето от политиката и антипропагандата ".

По данни на OVD-Info единствено сред 24 февруари 2022 година и април 2023 година в Русия са арестувани минимум 565 малолетни . Много от тях са били отведени в полицейски сектори, където са били разпитвани без наличието на родителите им. Според правозащитниците това е нарушаване на закона.

Варя, ученичка от Некрасовка, е била разпитвана поради аватара си със " Света Джавелина " (на името на канадски противотанкови системи Javelin , с които беше снабдена украинската армия) и полемиките в учебен чат, когато е била единствено на 9 години.

Полицаи са нахлули в дома на шестокласник от Москва, откакто изразил мнението си в час по история, където учителката говорела за войната с Украйна. Третокласник от Звенигород е бил извикан в полицията поради лозунга " Слава на Украйна " в учебен чат. Момчето е било издадено от бащата на собствен съученик.

В Санкт Петербург 17-годишна ученичка е арестувана и приета за отговорна по същия член за антивоенен надпис " Санкт Петербург и Мариупол - побратимени градове ". В Нижни Новгород 16-годишен е санкциониран, тъй като по време на диалог в учебния кулоар споделил, че в случай че бъде свикан, ще се бие на страната на Украйна.

Освен това от февруари 2022 година против малолетни са формирани минимум 41 наказателни каузи , множеството от които за палежи на центрове за набиране на военнослужещи, съгласно OVD-Info. В момента 14 души се намират в следствен арест. Трима към този момент са наказани.

Така да вземем за пример ученичка от Казан е наказана на две години условно по дело за палеж на център за набиране на военнослужещи с два коктейла " Молотов " . Въпреки че бутилките не доближават до постройката и се възпламенява единствено тревата.

Съдът в Череповец постановява година и половина условна присъда на двама възпитаници по същото обвиняване.
" Колет до боеца " - дамски превръзки вместо стелки
С пълномащабното навлизане на Русия в Украйна управляващите стартират и идеологическа агитация в просветителната система. Училищата получават образователни пособия с указания по какъв начин да описват на учениците за войната. Учителите са принудени да организират специфични уроци по публични науки за учениците от 7 до 11 клас. Преподавателите би трябвало да преразкажат причините от речите на Путин за аргументите за така наречен специфична военна интервенция, както в Русия назовават войната, и да осъдят апелите за антивоенни дейности.

През септември 2022 година в учебните заведения стартират да се организират " Разговори за значимите неща " - уроци, ориентирани към възпитаване на национализъм. А в образователната стратегия по история е включен цялостен раздел за " специфичната военна интервенция ".
Здравейте, доблестни бойци от съветската войска!
В същото време започва акцията " Писмо до боеца " - учениците са принудени да пишат писма в поддръжка на военнослужещи. Учителите би трябвало да ревизират наличието им, което е по образец. " Здравейте, доблестни бойци от съветската войска! Където и да служите: в танковите, въздушните, сухопътните сили, ние се радваме, че служите и защитавате нашата Родина ", гласи той.

Ако детето напише различен текст, може да си навлече неприятности. Жителка на Екатеринбург споделя, че синът ѝ е бил извикан на диалог, откакто в писмо до военните написал: " По-добре да умреш, в сравнение с да станеш палач ".

С началото на мобилизацията през септември 2022 година учениците са призовани и да събират пратки за фронта. Например в учебно заведение 164 в Санкт Петербург децата са приканени " да се включат в акцията " Колет за боеца " и да донесат в учебното заведение избрани предмети - черни чорапи, шампоани, сапуни, мокри кърпички, паста за зъби, четки, самобръсначки, термобельо, пакетчета чай, кафе, медикаменти и даже дамски превръзки - вместо стелки за обувки.

В някои райони учениците са принудени сами да създават движимости за армията. Например в Сизран учениците шият колани, а в Иркутска област плетат чорапи, ръкавици и жилетки.

Освен това в учебните заведения все по-често канят да приказват бойци, които са се сражавали в Украйна. Често наемници от частната войска на Евгений Пригожин - " Вагнер " , стават " почетни посетители ". През март 2023 година един подобен приказва пред десетокласници в московски учебни заведения и популяризира договорите с армията за фронта.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР