Хиляди словенци протестираха днес в столицата Любляна, обвинявайки правителството в

...
Хиляди словенци протестираха днес в столицата Любляна, обвинявайки правителството в
Коментари Харесай

Хиляди словенци поискаха оставката на правителството

Хиляди словенци стачкуваха през днешния ден в столицата Любляна, обвинявайки държавното управление в корупция и потребление на коронавирусната рецесия за ограничение на свободите на жителите.
" Крадци ", " Долу държавното управление " – гласяха плакатите, носени от протестиращите, които се събраха пред Народното събрание, който беше ограден от голям брой служители на реда.
Протестът бе проведен от " Protestival, " - гражданска група, подкрепена от някои опозиционни партии, в това число тази на някогашния министър председател Мариян Шарец, който подаде оставка през февруари заради търкания в границите на неговата петипартийна коалиция, проправяйки пътя на националиста Янша към премиерския пост, съобщи БГНЕС.
" Докато нашето общество дава отговор на епидемията със взаимност, държавното управление на Янша, в границите на хипотетичната битка с вируса, вкарва изключителни ограничения и понижава нашите свободи ", обявиха от " Protestival ".
Около 10 000 души участваха на митинга в Любляна, съгласно частната POP TV.
Шарец поддържа митинга, казвайки, че " имаме обща цел, която е да попречим на това корумпирано държавно управление да остане на власт ".
Като държава-членка на Европейски Съюз, Словения с население от два милиона, е записала 1450 случая на инфектирани с ковид и 100 смъртни случая досега, макар че наподобява като че ли най-лошото от епидемията към този момент е завършило.
Малко откакто сформира държавно управление, четиристранната коалиция на Янша наложи строги ограничения против разпространяването на вируса, в това число месечно блокиране, затваряне на границите и възбрана за пътешестване.
Международни организации, като ОССЕ, показаха угриженост, че държавното управление може да употребява изключителната обстановка за оказване на напън върху сериозни към ръководството медии, които оповестяват за хипотетична корупция и непозволени дейности на управляващите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР