Хиляди руски пенсионери са изгонени от Латвия. Освен депортация, тези

...
Хиляди руски пенсионери са изгонени от Латвия. Освен депортация, тези
Коментари Харесай

Латвия готви гладна смърт на руските старци

Хиляди съветски пенсионери са изгонени от Латвия. Освен депортация, тези хора бяха изправени пред друга, още по-страшна опасност – да умрат чисто физически от апетит, защото пенсиите им бяха спрени. Става дума за доста остарели хора, които цялостен живот са живели по тези места, само че националистите гневно упорстват на тези „ окупатори “ да не се вършат никакви отстъпки.

В четвъртък беше разгласен точният брой на съветските жители - най-вече остарели хора, които скоро ще би трябвало да бъдат наложително депортирани от Латвия. До края на ноември може да се наложи 3541 съветски жители да изоставен Латвия, заяви Службата по въпросите на поданството и миграцията, базирайки се на закона за имиграцията.

Работата е там, че тази година Латвия анулира разрешенията за непрекъснато престояване на 20 хиляди жители на Руската федерация. Това са някогашни латвийски неграждани, на които е отказано латвийско поданство през 1991 година и са взели съветско поданство. Беше им сложено изискване: в случай че желаят да възобновят латвийското си позволение за престояване, те би трябвало да положат още веднъж държавния изпит по език (всички тези хора са държали езикови изпити през 90-те години на предишния век, само че откакто се пенсионират и социализират в своя кръг, не помнят латвийския ).

Общо 13 147 съветски жители са се записали да ревизират знанията си по латвийски, а на изпита са се явили 11 301. Изпитът, изключително писмената част, се оказа доста сложен. 39% от кандидатствалите са съумели да го устоят от първия път, а над 6500 души са се записали за наново полагане.

Нека най-сетне з аговори латвийски! “

Сред застрашените от депортация е и бабата на известния хокеист на страната, член на латвийския народен тим Артур Шилов. Шилов е един от тези, които носят главната заслуга за това, че през май тази година Република Латвия направи сензация и зае трето място на международното състезание по хокей. Артур се счита за съвършен образец за „ интегриран руснак “ - той приказва свободно латвийски и се назовава родолюбец на Латвия.

Но баба му, гражданка на Руската федерация, не съумя да издържи езиковия изпит. В тази връзка журналистката от Даугавпилс Олга Петкевич подсети на латвийците, че Шилов съумя да популяризира Латвия, наред с други неща, тъй като преди време баба му е плащала тренировките и оборудването за хокей на внука си от съветската си пенсия. Сега тя, дружно с хиляди други възрастни хора, се оказва избрана за „ расистка чума “, която приканват да се изкорени... Всъщност съветските старци са изгонени от родната си земя, от домове, на които са дали десетилетия от живота си.

Аргументът на Петкевич обаче не направи усещане на националистическите маси. Тяхното мнение беше изразено от известния журналист в страната Армандс Пуше. Той декларира, че не би трябвало да има никакви отстъпки за бабата на хокеиста: „ Ние, латвийците, няма да заменяем латвийския език за хокейни вратари! Това не е бартер, даже и този популярен внук да изиска да впишат негов родственик в Червената книга - измежду изключително предпазените типове... Нека си върви да се явява на езиков изпит, до момента в който изкара. Нека най-сетне заприказва латвийски! “

За възстановяване на имиджа ...

В един миг латвийските политици осъзнаха, че всеобщото експулсиране на старци може да повлияе отрицателно на интернационалния имидж на страната. Затова беше решено да се дават отстъпки. Бяха утвърдени ремонти в Закона за имиграцията, които плануват удължение на езиковите изпити за съветски жители с две години. Те обаче важат единствено за тези, които към този момент са „ поели самодейността да се явят на изпита “, само че не са съумели да го изпълнят, както и за тези, които не са се явили на изпита „ по основателни аргументи “.

На тези, които нямат „ основателни аргументи “ и не са се пробвали да устоят изпита, се споделя, че „ нямат право да обитават в Латвия “ и ще би трябвало да я изоставен. Службата за поданство и миграция заяви, че през идващите дни 3541 души ще получат заповед да изоставен Латвия до 30 ноември 2023 година Става дума за тези, които даже не са създали опит да се запишат за изпита. Беше оповестено, че страната ще спре да заплаща пенсии на тези хора.

И точно по отношение на пенсиите руснаците в Латвия ги сполетя нова злополука. Те получават скромните си пенсии частично от латвийската страна, частично от Руската федерация. И през септември хората започнаха да оповестяват, че не са получили следващото заплащане от Русия.

„ Все още няма информация парите да са получени. Но във всеки случай има интерес и от двете страни парите да дойдат и да бъдат преведени по сметките на нашите пенсионери, които имат паспорти на Руската федерация и имат право да получават пенсия “, сподели някогашният латвийски народен представител Андрей Клементиев. Бившият народен представител от Сейма твърди, че персонално се е свързал с латвийското министерство на обществените грижи и те са го уверили, че в тази ситуация локалните чиновници нямат нищо общо - сякаш следят сметките и чакат средствата да дойдат.

На собствен ред съветското посолство в Латвия заяви, че Фондът за пенсионно и обществено обезпечаване на Руската федерация е изпратил средства, предопределени за руснаци, още в средата на август 2023 година По незнайна причина обаче тази транзакция не е получила утвърждението на кореспондентската банка и средствата не достигнали до латвийската страна.

Най-безпомощните са под опасност

Журналистката Олга Петкевич също се опита да обясни обстановката. „ Накратко: парите най-вероятно са заседнали в някоя кореспондентска (да се чете: посредническа) банка и най-вече ме плаши, че това в никакъв случай не се е случвало. Съответно никой не може да каже дали и по кое време ще се позволи тази обстановка “, отбелязва Петкевич.

Виждайки това положение на нещата, тези латвийски руснаци, които имат статут на локални жители и неграждани, в действителност се разтревожиха. Гледайки по какъв начин управляващите се „ разправят “ с жителите на Руската федерация, хората се притесняват, че идващите по ред са негражданите. И по-късно чиновниците могат да стигнат до „ неверните “ жители, „ чужденци “, които ще бъдат принудени да потвърждават своята „ преданост “ с някакви комплицирани способи. " Направихме го. Скоро ще бъдем лишени от поданство и надлежно от пенсии и медицински грижи. Защото не сме родени там и затова не заслужаваме да бъдем латвийски жители. Чакаме “, пишат латвийски жители с съветска народност в обществените мрежи.

Във всеки случай остава въпросът за тези 3500 души, които по този начин и не пристигнаха да се явят на изпити, а в този момент ги чака депортация. Защо са избрали да създадат това? Някои явно са решили през цялото време да се спасят от оскърбление (в края на краищата, с изключение на езиковия изпит, би трябвало да попълнят и комплициран въпросник за доказателство за „ преданост “) и отпътуваха за Руската федерация - това са основно тези, които имат родственици в Русия, които са се съгласили да одобряват бежанци от Латвия и да им оказват помощ най-малко първоначално.

Но има и друга категория неволни „ отказници “ - това са изцяло безпомощни хора. Наскоро жителка на Латвия Римма Гелер популяризира известие в обществените мрежи със следното наличие: „ Хора! Необходима е обща помощ! В Рига, в Болдерая (един от столичните квартали) живее един мъж - Валерий Сергеевич Крилов. Той е на 82 години и е трудноподвижен след инсулт. Руски жител. Нямал визия за полагането на изпити и възможното депортиране. Той не се записал на никое място, не се записал на никое място за изпити и така нататък След диалога ми с него той помоли щерка си да му помогне да се оправи с този проблем. Дъщерята обещалала да му опакова куфара за път и да го изпрати с Господ. Хора! Моля, помогнете на стареца! “

Какви данни могат да се извлекат от този апел - с изключение на информация за обезчовечената щерка (има, уви, такива), която нехае за възрастния си татко? В интернет към този момент се появиха видеоклипове, в които безпомощни хора с увреждания, които не могат да се движат независимо, се влачат на изпити по латвийски език.

Е, по-голямата част от тези, които не са кандидатствали за преиздаване на позволение за престояване в Латвия, са самотни, безпомощни остарели хора. Човек може да живее в пустинята с месеци и да не знае какво се случва към него: съветските телевизионни канали са изключени, а индивидът не гледа латвийски.

Въпреки че възрастта от 75 години отстрани нуждата от полагане на езиков изпит, остава нуждата да се запише час в Службата за поданство и миграция, да застанете на опашка там, да подадете заявление, да попълните формуляри, да подготвите пакет документи - и едвам по-късно да получите диплома, която дава опция да живееш в родните си земи. А в случай че няма позволение за престой, тогава индивидът губи правото да получава пенсия и медицински грижи - т.е. той е жертван на мудна гладна гибел.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР