Хиляди протестиращи по улиците на френската столица Париж в неделя

...
Хиляди протестиращи по улиците на френската столица Париж в неделя
Коментари Харесай

Хиляди протестираха в Париж срещу поскъпването на живота

Хиляди протестиращи по улиците на френската столица Париж в неделя изразиха  гнева си против възходящите цени и ускориха натиска върху държавното управление на президента Еманюел Макрон, заяви АП.

Протестът беше проведен от леви съперници на Макрон. Организаторите го нарекоха " шествие против високите разноски за живот и бездействието в региона на климата ". Освен че приканиха за вложения против климатичната рецесия, те също желаеха незабавни ограничения против високите цени, в това число заледяване на разноските за сила, артикули от първа нужда и наеми, както и за по-високо данъчно облагане на непредвидените облаги.

Стачките в редица браншове, оповестени за идната седмица, заплашват с хроничен дефицит на бензин, който в допълнение усложнява работата на доста чиновници.

Правителството на Макрон също е в отбранителна позиция в Народното събрание, където загуби болшинството си на законодателните избори през юни. Това прави доста по-трудно за неговия центристки алианс да приложи вътрешния си дневен ред против засилени съперници, а парламентарното разискване на бюджетния проект на държавното управление за идната година се оказва изключително мъчно.

В тирада на митинга в Париж крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон упрекна Макрон, че неговото управление хвърля Франция в безпорядък. Меланшон, два пъти надвит от Макрон на президентските избори, разгласи митинга за " голям триумф ".

Той предвижда, че министрите на Макрон ще прокарат бюджета през долната камара на Народното събрание, без да дадат право на гласоподаване на депутатите - спорна вероятност, която провокира мощни освирквания от тълпата.

Сред присъстващите на митинга е била и Ани Ерно - тазгодишният притежател на Нобеловата премия за литература. 

Припомняме, че управляващите към този момент приканиха популацията да пести сила. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР