Хиляди протестиращи, настояващи за отстраняването на управляващия елит в Алжир,

...
Хиляди протестиращи, настояващи за отстраняването на управляващия елит в Алжир,
Коментари Харесай

Хиляди протестиращи настояват за радикална промяна в Алжир

Хиляди протестиращи, настояващи за отстраняването на ръководещия хайлайф в Алжир , се събраха в столицата Алжир за 12-и следващ петък, опълчвайки се на опитите на армията да успокои напрежението преди президентските избори, оповестява " Ройтерс ".

Демонстрантите упорстват за радикална смяна , стремейки се към отдръпването на висши фигури, в това число политици и предприемачи, които управляваха северноафриканската страна след оповестяването на самостоятелност от Франция през 1962 година
 Военен арбитър в Алжир остави в ареста най-малкия брат на Бутефлика и двама разузнавачи
Военен арбитър в Алжир остави в ареста най-малкия брат на Бутефлика и двама разузнавачи

Саид Бутефлика и двамата генерали бяха задържани в събота

" Всички да се махат ", пишеше на афиш, повдигнат от протестиращите, носещи национални флагове, които се бяха събрали в центъра на столицата, където се организираха поредност от големи антиправителствени шествия от 22 февруари насам.

" Няма да се откажем. Битката ще продълж и ", настоя 37-годишен преподавател, шестващ със брачната половинка си и двете си деца.

След 20 години на власт президентът Абдел-Азис Бутефлика се отдръпна на 2 април под напън от страна на протестиращите и армията, само че демонстрациите продължиха, стремейки се да бъдат отстранени всички властници, принадлежащи към остарялата армия , както и да бъдат подхванати политически промени.
 Продължават митингите в Алжир
Продължават митингите в Алжир

След оставката на президента Бутефлика

Протестиращите също по този начин упорстват за оставката на краткотрайния президент Абделкадер Бенсалах, който е ръководител на горната камара на Народното събрание, и който замести Бутефлика за интервал от 90 дни, с цел да провежда и управлява президентските избори на 4 юли.

Армията, най-влиятелната институция в северноафриканската страна, опита омиротворяване, изпълнявайки редица претенции на протестиращите, в това число започване на следствия против хора, обвинени в корист с власт и кражба на публични средства.

Миналата седмица най-малкият брат на Бутефлика - Саид, както и двама някогашни началници на разузнаването бяха задържани от боен арбитър за " накърняване на престижа на армията и скрит план против държавната власт ".

Най-малко петима предприемачи, в това число най-богатият човек в страната - Исад Ребраб, който е деен в хранително-вкусовата индустрия и рафинирането на захар, бяха арестувани за хипотетично присъединяване в корупционни кавги.
 Петима алжирски милиардери са задържани в следствие за подкупи
Петима алжирски милиардери са задържани в следствие за подкупи

Протестите не престават, желаят санкции и съд за хора, които считат за корумпирани
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР