Хиляди млади руснаци на срочна служба или мобилизирани за войната

...
Хиляди млади руснаци на срочна служба или мобилизирани за войната
Коментари Харесай

Да умра на родна земя, без чужда кръв по ръцете. Как руски войник се спаси от фронта завинаги

Хиляди млади руснаци на срочна работа или мобилизирани за войната в Украйна към този момент починаха. Живите описват, че със слаба подготовка и остаряло оръжие са като пушечно месо. Повечето не желаят да убиват. А някой вършат най-трудния избор, с цел да се спасят от фронта.

Сергей Гридин е на 20 години - наборен боец от Коми. През ноември 2022 година е свикан в съветската войска за наложителната си военна работа. Скоро по-късно разгласява в профила си в обществената мрежа ВКонтакте фотография с други момчета в униформи и написа: " Службата за набиране на бойци е страна на чудесата - минаваш комисията и изчезваш за една година ".

Казармата му продължава единствено три месеца - във военно отделение покрай Москва. Тя завършва вечно на 10 февруари. Трябвало е да бъде изпратен на фронта в Украйна, макар формалните уверения на съветското военно министерство, че срочно служещите в армията няма да бъдат изпращани за присъединяване в " специфичната военна интервенция ", както Кремъл назовава пълномащабната инвазия, която стартира в Украйна на 24 февруари 2022 година

" Ако четете това, значи, че към този момент не съм жив. Вчера ме включиха в ротацията за Украйна. Никой от нашата рота не се е прибирал оттова ". Така стартира предсмъртното писмо, което е оставил. Според информация от негови сътрудници Сергей се е обесил на 10 февруари с колан, прикован към железна стълба на водна кула.

На 15 февруари роднините му го погребват в родния му град Печора . На 12 март е трябвало да навърши 21. Майката и сестрите на Сергей описаха пред, че са наели юрист - те желаят изцяло следствие на гибелта му и наказване за тези, които са я предизвикали.

Следственият комитет на Русия не разяснява случая. А предсмъртната му записка е безследно изчезнала от материалите по случая. За нея роднините схващат, когато я разгласяват публицисти.

Но евентуално, когато е отказал да подпише контракта за изпращане на фронта, са го притискали, и притискали и в някакъв миг е минал границата, прибавя тя. Роднините не изключват редовно подбудителство към самоубийство или даже ликвидиране.

" Готови сме да предприемем правосъдни дейности, с цел да бъдат осъдени виновниците ", споделя още сестрата.

Когато идва, тялото на Сергей е било посинено и като че ли набито, задачите му ръце - синьо-жълти. Но в медицинския отчет няма нито дума за това.

Според сестрата на Гридин отчетът на правосъдния доктор сочи, че повода за гибелта е самоубийство. Други бойци описват, че предсмъртната записка е била снимана от тези, които са намерили тялото, само че от нея към този момент няма и помен. " Командирите взеха бележката и я унищожиха ", споделят те на фамилията.

От военното отделение отхвърлят да разясняват съществуването на писмото.

Семейството е наело юрист и ще се опита да потвърди, че Серьожа е бил погубен или доведен до самоубийство. Засега споделят, че даже няма дело. " Води се разследване по обвиняването в подбудителство към самоубийство ", споделя майката Людмила Гридина.
Клетва с дървени автомати и пияни командири
Семейството знае, че командирите са желали да пратят Сергей на война от известно време - тъй като след Нова година момчето единствено им е съобщило. Това е бил и най-големият им боязън. Другата му сестра тогава му е споделила даже да не обмисля сходна стъпка - няма контракт с военните, по силата на какъвто може да бъде пратен на фронта. Тогава Сергей като че ли се е опитал да обърне всичко от диалога на смешка.

" Едва в този момент разбрахме, че това не е било смешка, че брат ми се е опитвал да ни накара да разберем, че го притискат ", прибавя Валерия.

Приживе Сергей споделя на околните си за проблемите си по време на военната работа от декември насам. Или персоналните му движимости се губели, или паричните колета не били доставяни.

Сергей се оплаква и от това, че командирите непрекъснато пият. Сестра му споделя, че несъмнено има и естествени хора, които не пият, само че той дава отговор: " Не, няма такива. "

За цялата рота е имало единствено пет автомата. Наборните бойци са полагали клетва с дървени автомати. " Често се смеех на разказите му за злощастната работа, наричали се снегопочистващи войски, тъй като непрекъснато това правеха ", спомня си сестрата. И се възмущава по какъв начин с такава подготовка се пращат хора на фронта.

След началото на пълномащабното съветско навлизане в Украйна на 24 февруари 2022 година имаше известия, че наборници са изпратени в зоната на военни дейности. Както и че са били убеждавани да подпишат контракт с армията и да отидат на война.

Руският общоприет щаб разгласи през октомври 2022 година, че руснаците, призовани в армията по време на есенния набор, няма да бъдат изпращани в анексираните райони или да вземат участие във военни дейности. В същото време през ноември всекидневен източник заяви, че до пролетта на 2023 година Министерството на защитата възнамерява да образова 120 000 наборници , които могат да бъдат изпратени в Украйна, с цел да компенсират загубите измежду мобилизираните, написа опозиционното издание " Медуза ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР