Хиляди каталунци отбелязаха с протест в Барселона годишнината от референдума

...
Хиляди каталунци отбелязаха с протест в Барселона годишнината от референдума
Коментари Харесай

Хиляди каталунци отбелязаха с протест годишнината от референдума за независимост

Хиляди каталунци означиха с митинг в Барселона годишнината от референдума за самостоятелност на провинцията от Испания.

Протестиращи блокираха огромни пътни артерии, булеварди и железопътни линии в Каталуния в опит да възродят идеята за разединение от Испания.

Демонстрациите са стигнали до конфликти и вандалски актове, оповестява се и за арестувани.

Днешните митинги са проведени онлайн от Комитета за отбрана на републиката - локална активистка група, която се появи след противозаконния референдум на 1 октомври 2017 година

Демонстрантите са носели плакати с надписи: " Няма да забравим, няма да извиним ".

Лидерът Ким Тора, който призоваваше каталунците да не се отхвърлят от борбата за независимост от Мадрид, е произнесъл слово на митинга.

Бившият водач на Каталуния Карлес Пучдемон прикани по-рано хората в испанската провинция, които се борят за обособяване от Испания, да продължат да бъдат упорити в напъните си, защото цялостна самостоятелност е единственият метод да се реализира народна власт.

Пучдемон избяга в Белгия няколко дни след оповестяването на Каталуния за самостоятелна страна. Декларацията беше прокарана в Народното събрание в края на октомври 2017 година Оттогава той трансформира преследването на испанския съд против него в платформа за поощряване правото на самоопределяне в Европа.

Бившият каталунски водач води правосъдни борби в Германия и Белгия за блокиране опитите на Мадрид да бъде върнат в Испания. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР