Хиляди жители на испанския остров Ла Палма бяха призовани да

...
Хиляди жители на испанския остров Ла Палма бяха призовани да
Коментари Харесай

Въздухът на о. Ла Палма стана токсичен заради изригването на Кумбре Виеха

Хиляди поданици на испанския остров Ла Палма бяха призовани да останат по домовете си заради токсичните равнища на серен диоксид във въздуха, причина за които е продължаващото изригване на вулкана Кумбре Виеха, предаде организация Reuters.

Според публична информация на управляващите, около 24 500 жители на Лос Йанос де Аридане, Ел Пасо и Тасакорте, което е към една трета от популацията на острова, бяха принудени да не излизат поради покачвания риск за здравето им.

Аварийните служби инструктираха хората да затворят прозорците и да изключат климатиците, за да не проникват в домовете им токсичните пари на вулкана. Те предложиха също хората да отсрочат дейностите си навън и да не излизат на открито без защитни маски, ако това въпреки всичко е неотложно.

В засегнатите общини на учениците беше наредено да останат в учебните заведения, а на родителите - да не прибират децата си до момента в който не се усъвършенства качеството на въздуха.

Изригването на Кумбре Виеха, което стартира на 19 септември, е най-продължителното на испанските Канарски острови за целия интервал от 1500 година до момента, през който се записват сходни феномени.

Според европейската сателитна система за наблюдения Copernicus, потоците от лава са предизвикали повреди или са разрушили минимум 2910 здания, заради което хиляди хора бяха принудени да изоставен домовете си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР