Хиляди хора протестираха днес в Прага с искане за оставката

...
Хиляди хора протестираха днес в Прага с искане за оставката
Коментари Харесай

Протести с искане за оставката на премиера Бабиш в Чехия съвпаднаха с възпоменанията по случай нежната революция

Хиляди хора стачкуваха през днешния ден в Прага с искане за оставката на чешкия министър-председател Андрей Бабиш, а продължаващата държавна рецесия хвърли сянка върху възпоменанията за "нежната гражданска война ", почнала преди 29 години, съобщи ДПА.

Демонстрантите развяваха европейски флагове и скандираха "оставка, оставка " по адрес на Бабиш, който е разследван по отношение на изказвания за корупция.

Премиерът явно се опита да избегне протестиращите при възпоменанията за "нежната гражданска война " и сервира цветя пред монумент в Прага през нощта. Чешката информационна организация (ЧТК) заяви, че на сутринта деятели са хвърлили цветята в кофа за отпадък. Полицията е почнала следствие за разваляне на имущество.

Милиардерът Бабиш е подложен на напън поради корупционен скандал, включващ дотации за първокласен спа курорт. Вчера той отвърна на апелите да се отдръпна, като сподели, че в никакъв случай няма да подаде оставка.

Няколко организации приканиха за днешните митинги "срещу омразата и лъжите ".

Демонстрациите съответстваха с възпоменанията по случай смазването на мирните студентски митинги на 17 ноември 1989 година, провокирало "нежната гражданска война ", довела до рухването на комунистическото държавно управление в тогавашна Чехословакия и прехода към народна власт.

От 2000 година тези събития се означават като формален празник, наименуван Ден на битката за независимост и народна власт. На същия ден се отбелязва и затварянето на чешките университети от немските нацистки окупационни сили, осъществено на 17 ноември 1939 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР