Хиляди хора излязоха днес по улиците на Париж и други

...
Хиляди хора излязоха днес по улиците на Париж и други
Коментари Харесай

Четвърта поредна седмица масови протести срещу здравните пропуски във Франция

Хиляди хора излязоха през днешния ден по улиците на Париж и други френски градове, участвайки за четвърта поредна седмица в митинги против наложените поради коронавирус условия, в които те виждат ограничение на персоналната независимост, съобщи Асошиейтед прес.

Два дни преди днешните демонстрации Конституционният съвет на Франция утвърди множеството положения в нов закон, разширяващ листата на местата, които може да се посещават единствено след показване на здравен пропуск.

От понеделник, 9 август, ще се изисква пропуск за навестяване на кафенета и заведения за хранене, при пътувания на огромни дистанции, а в някои случаи и за достъп до лечебни заведения. Здравният пропуск към този момент е в действие за визити на културни и развлекателни места като кина, концерти зали и тематични паркове с потенциал над 50 души.

Многолюдна група стачкуващи минаха през днешния ден следобяд в спокойно шествие в западната част на Париж, охранявани от полиция в цялостно снаряжение за битка с безредиците.

Още три протестни прояви са планувани във френската столица, а десетки улични демонстрации са проведени в други градове.

Някои от участниците стачкуват против решението на управляващите от 15 септември имунизацията на здравните служащи да стане наложителна.

Допитвания демонстрират, че множеството французи утвърждават здравния пропуск, издаван на хора, които са имунизирани против ковид, които имат доказателство, че са преболедували коронавирус, или показват негативен резултат от изработен неотдавна тест.

 Ваксина против достъп, работа и заплата: Франция одобри още по-строг здравен пропуск Виж още

Противниците на условието за здравен пропуск споделят, че то лимитира придвижването им отвън дома и мълчешком прави имунизирането наложително.

Над 36 милиона души във Франция (около 54 % от населението) са напълно имунизирани. Най-малко 7 милиона души са се имунизирали с първа доза ваксина, откогато на 12 юли френският президент Еманюел Макрон разгласи въвеждането на здравен пропуск.

Франция записва над 21 000 нови случая дневно - внезапно нарастване спрямо нивата отпреди месец. От началото на пандемията в страната са умряли 112 000 души с вируса.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР