Хиляди фирми у нас заблудени с така наречените сертификати За

...
Хиляди фирми у нас заблудени с така наречените сертификати За
Коментари Харесай

Мамят фирми и ведомства с кухи сертификати

Хиляди компании у нас заблудени с по този начин наречените документи „ За правилни компании ”. Търговци получават по този начин грамоти, които би трябвало да подсигуряват, че компаниите са правилни и клиентите би трябвало да им се доверят. Оказва се обаче, че в схемата са влезнали освен частни обекти. Училища, детски градини, едни от най-големите лечебни заведения, та даже и Община Сухиндол, се водят правилни компании, осведоми Нова тв. Какво седи зад гръмките заглавия и би трябвало ли да имаме доверие на всяка лепенка върху витрината?

Сертификатите „ Коректна компания “ – не е мъчно да ги срещнеш. Десетки хиляди компании у нас са платили, с цел да сертифицират услугите, които оферират. Магазини за хранителни артикули, пенсионни услуги – всеки, който по някакъв метод попада в комерсиалния указател може да получи позвъняване с оферта.

„ Представители на компанията, която издава тези документи, които твърдяха, че нашата компания е спечелила документ за правилна компания, аз се поинтересувах да схвана за какво нашата компания тъкмо е спечелила подобен документ. Те ми обясниха, че нашата компания няма отрицателни отзиви в интернет и това е задоволително изискване да спечелим този документ ”, съобщи Николай Тонев, шеф на онлайн издание.

Така нареченият сертифициращ орган работи у нас от 2015-а. Откривал безупречните компании посредством програмен продукт, който отсявал тези, за които нямало отрицателни мнения онлайн. Според информация в сайта над 20 хиляди компании към този момент са се възползвали от услугата, която не е безвъзмездна.

„ Видях в интернет, че много компании в България към този момент са сертифицирани в кавички  от правилна компания и взех решение да видя дали за тях има отрицателни отзиви. Огромна част от тези компании са с отрицателни отзиви с неприятна известност и това автоматизирано значи, че този документ се издава единствено тъй като е обезщетен, не тъй като се основава на някакви критерии ”, споделя Тонев.

Така коректността на една компания, разпечатана на пъстър принтер на лист А4, коства 77 лева

Проверка в Google на компания, към този момент получила документ за уместност демонстрира ясно – хотел в София със документ и с редица отрицателни мнения по негов адрес. Фирма за разчистване, която много хора подлагат на критика, също безпроблемно получава тапията. Зад правилния документ стои „ Изследователски център на потребителските отзиви “, компания която КЗП глоби преди 2 години.

„ Ние доста в детайли събрахме тогава информацията и установихме следното: няма безусловно никакви критерии, справедливи, въз основа на които може да се прави такава преценка. Не е ясно и кой я прави, плюс това. А и освен това, направихме опит с новорегистрирана компания, която не е осъществявала в никакъв случай активност и в действителност се оказа, че тя без никакъв проблем можеше да бъде сертифицирана в кавички, по този метод. Мисля, че сме бил в вярната посока, защото на първа инстанция нашето решение е доказано от съда и всеки сходен казус, несъмнено, би трябвало да бъде третиран по същия метод ”, споделя ръководителят на КЗП Димитър Маргаритов.

Малко след глобата от страната, „ Изследователски център на потребителските отзиви “ приключва своята активност. След като до февруари 2016-а общият брой отличени компании е над 16 000, което прави над милион и 200 хиляди от продажба на разпечатани стикери и документи. И през днешния ден обаче документи не престават да се издават, този път от новорегистрираната „ Програма за развиване на етичния бизнес “ ЕООД. A с изключение на МОН, за коректността и на учебните заведения може да подсигурява един хвърчащ лист, освен това заплатен. Коректна компания към този момент е и 128-о учебно заведение в София.

„ Преди две години те се бяха свързали с моя асистент шеф, повярвахме, че е нещо съвременно. както са в този момент обществените мрежи, налични анкети ранглисти и го приехме за обикновено ”, споделя шефът на 128-о учебно заведение в София Юлиян Плачков. В листата на „ правилните ” влизат още: лечебни заведения като софийската „ Царица Йоана ”, Общинската компания “Софинвест ” и Община Сухиндол. За да се приключи нелоялната процедура, от Комисията за отбрана на потребителите продължават с инспекциите. Сертификатите се издават от компания, която е оповестила три адреса – в София, Бургас и Русе. А шефовете й са чужденци – от Румъния и Сърбия.

„ Ние като комисия сме уверени, че това е посоката, че с цел да може има сходно изследване  и това е известно от всички механизми, международно приети, за узаконяване би трябвало да има доста ясни и справедливи критерии и би трябвало да е доста ясно, кой тъкмо е органът или организацията, която има право да прави такава активност. И в случай че това не е налице, става въпрос просто за една илюзия ”, сподели Димитър Маргаритов от КЗП.

От Комисията чакат решението на Върховния административен съд, откакто на първа инстанция, правилния документ е разгласен за противозаконен. Дотогава инспекциите на съмнителната процедура не престават, с увещание, че коректността не се печата, а се потвърждава.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР