Хиляди български младежи, работили в колцентрове на фирми за финансово

...
Хиляди български младежи, работили в колцентрове на фирми за финансово
Коментари Харесай

Германия арестува и дава на съд хиляди българи?

Хиляди български младежи, работили в колцентрове на компании за финансово вложение, могат да бъдат арестувани и предадени на Германия, с цел да бъдат разследвани и съдени там за финансови измами. До момента немската прокуратура е издала заповеди за ареста на 16 младежи, за които българският съд към този момент е решил да бъдат предадени. Това описа в предаването (О)позиция на " Сега " Богдана Лазарова, създател на предаването " Следите остават " по Българска национална телевизия, която проверява случая.

Освен с присъди, младежите са застрашени и от цивилен каузи за компенсации на жертвите на финансовите измами. Лазарова описа, че младежите получават към 4-годишни присъди за измами, проведена незаконна група, пране на пари. " Германските прокурори споделят, че има неосветлени зони в тази скица. Колцентровете са най-видимата част, лесното, по тази причина са се насочили към тях ", изясни журналистката.

Схемата е на класическа финансова пирамида - вземат се пари от клиенти, които в никакъв случай не се влагат, а вместо това стигат до офшорни сметки.

Има следствия в 4 германски града и в Испания. Само в един от градовете се проверяват 50 колцентъра в България, в които са работили най-малко по 100 души, т.е. евентуалният брой застрашени от арест са 5000. " Тази численост можем да я умножим по 5. Процесът може да се разрасне лавинообразно ", пресмята Лазарова. В окръг Мюнхен да вземем за пример се проверяват вреди за най-малко 10 милиарда евро.

Израелският жител Гал Барак, Вълкът от София, се сочи като един от хората на върха на пирамидата. Но българските управляващи на процедура отхвърлят да се за имават с него, става ясно още от следствието на Лазарова. През 2019 година Комисията за финансов контрол прави инспекция и отчет за източени 90 млн. евро. " Образувано е произвеждане, което след това е прекъснато от спецпрокуратурата, и прокурорката излиза в пенсия ", споделя журналистката. " Така прокуратурата безусловно отваря вратите за изпращането на кг на нашите момчета в Германия. Ако можем да приказваме за някаква пакост, това е отводът на прокуратурата да проверява ", заключава тя. 

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР