Хиляди българи – у нас и зад граница ще се

...
Хиляди българи – у нас и зад граница ще се
Коментари Харесай

Посрещаме най-дългия ден в годината с вино Kabile и тракийски обичаи

Хиляди българи – у нас и зад граница ще се допрян до античната тракийска история с помощта на новите технологии. На 21 юни, най-дългият ден в годината, те ще мога да следят онлайн древен обред по посрещане на първите слънчеви лъчи на светилището край ямболския „ Зайчи връх “. Именно в деня на лятното слънцестоене обликът на богинята Кибела, яхнала лъв, се огрява от слънчевите лъчи, а камъните стартират да сменят цветовете си.

Инициативата обичайно се провежда от Община Ямбол и Регионалния исторически музей в града, с поддръжката на най-старата маза в Южна България – „ Вила Ямбол “. Обикновено събитието събира стотици на мястото.

Тази година обредната възстановка ще е без физическо издание заради въведените в страната ограничения за обществена отдалеченост. Все отново уредниците са намерили нетрадиционен метод да създадат своята аудитория съпричастна към орфическия обред, без значение къде по света се намират.



В ранните часове на 21 юни, неделя, те ще покажат неизлъчван до момента филм, представящ обреда по посрещане на Слънцебога на скалното светилище в АР ”Тракийски и древен град Кабиле”. Сценарият на възстановката е дело на проф. дин Валерия Фол, а музиката, композирана особено за задачата, е на Александра Фол. В лентата вземат участие артисти от държавна такса ”Невена Коканова” – Ямбол. Филмът може да бъде гледан на формалните страници на Регионален исторически музей – Ямбол и Община Ямбол в 5:20 сутринта на 21 юни, само че уредниците дават обещание видеото да остане интензивно до края на деня, с цел да могат повече хора да съпреживеят атмосферата на мистичния ритуал.

Историята на траките, култът им към виното и античният обред да се чества с чаша в ръка са с дълбоки корени в района на Кабиле. В знак на респект към това богато завещание „ Вила Ямбол “ кръсти своята серия виновност Kabile, а на етикета сложи лика на богинята Кибела. „ Нашето вино носи името Кабиле, с цел да опише легендата за най-могъщия град на траките и е въодушевено от богинята Кибела – закрилница на земите и лозята, първородна мощ зад всяко вино. Според сведенията, ние сме измежду първите географски райони в света, където са се отглеждали лозови насаждения и се е произвеждало вино от траките. Има за какво да се гордеем с това и сме щастливи, че сме част от такова антично събитие “, разясниха от родната маза.

„ Българите би трябвало да помнят, че нашата страна е измежду люлките на европейската цивилизация, а тази памет би трябвало да се предава на децата ни, без значение къде живеят. За първи път тази гала ще бъде следена от толкоз доста хора, огромна част от които живеят зад граница. Надяваме се те да се усилват всяка година, защото историческото завещание, вплетено и в нашите виновност, ни прави в действителност българи “ допълват от „ Вила Ямбол “.

Екипът има вяра, че вдъхновението от Кибела и античната тракийска история са значими за триумфите на марката освен у нас, само че и по света. През предходната година серията виновност Kabile завоюваха общо 20 медала на международни състезания, а през актуалната 2020 година - единствено от влиятелния Vinalies Internationales, който се организира във Франция, марката към този момент се радва на още седем оценки, три от които златни – за Kabile Шардоне 2019, Kabile Сира 2017 и Kabile Каберне Совиньон Резерва 2014.

(платено съобщение)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР