Хибридните работни модели доведоха дотам, че все по-малко предприятия са

...
Хибридните работни модели доведоха дотам, че все по-малко предприятия са
Коментари Харесай

Технологиите, които ще ускорят растежа на бизнеса през 2022


Хибридните работни модели доведоха до такава степен, че все по-малко предприятия са центрирани в офиса
(снимка: CC0 Public Domain)

Главните изпълнителни шефове ще имат три целта за 2022 година: напредък, цифровизация и успеваемост, а шефовете по осведомителните технологии ще имат за задача да способстват за реализацията на тези цели.

Вицепрезидентът по проучванията на Gartner Дейвид Грумбридж разгласи най-хубавите стратегически софтуерни трендове, които организациите би трябвало да проучат през 2022 година Това са 12 технологии, които могат да подобрят организационните старания за ускорение на растежа, отбелязва.

1. AI с генеративни сили

Всички знаем, че изкуственият разсъдък е кадърен да изследва огромни размери данни и да научава за обектите и процесите, само че до момента AI можеше да прави единствено изводи. Сега обаче прекосяваме към нов стадий, когато изкуственият разсъдък освен прави заключения, а става кадърен да генерира нови неща. Това може да усъвършенства изобретателните процеси в инженеринга, производството, проектирането. AI може да написа софтуерен код, да улеснява маркетинга, да оказва помощ в чертаенето.

2. Тъканта на данните

Платформите за данни – гъвкава, устойчива интеграция на данни сред разнообразни платформи и бизнес консуматори – се появиха, с цел да опростят инфраструктурата за консолидиране на данни в организацията. Това води до понижаване на така наречен механически дълг, което пък облекчава нововъведенията.

3. Разпределеното дружество

Разрастването на отдалечените и хибридните работни модели докара до такава степен, че все по-малко са „ обичайните ” предприятия, центрирани в офиса. „ Това изисква от ИТ шефовете да създадат огромни механически и сервизни промени, с цел да бъде допустима безпроблемната работа, само че има и друга страна на монетата: въздействието върху бизнес-моделите ”. Gartner предвижда, че до 2023 година 75% от организациите, които употребяват разпределени корпоративни структури, ще осъществят растеж на приходите с 25% по-бързо от съперниците си.

4. Облачни платформи

Подходът „ вземаме и преместваме ” все по-рядко се ползва при миграцията към облачни среди. Вместо това системите се създават за облака изначално. Gartner предвижда, че облачните платформи ще послужат като основа за повече от 95% от новите цифрови начинания до 2025 година – спрямо по-малко от 40% през 2021 година

5. Автономни системи

Автономни, самоуправляеми системи ще анулират човешкия труд в доста сфери, като освен автоматизират работата, само че и сами се грижат за коригирането на логаритмите си, за възобновяване на софтуера си, за бързата акомодация към нови условия. Автономните системи ще станат нормата в роботи, дронове, индустриални машини и умни пространства.

6. Проучвания за взимане на решения

Gartner предвижда, че през идващите две години една трета от огромните организации ще употребяват изследванията преди „ структурирано взимане на решения за възстановяване на конкурентното преимущество ”.

7. Композируеми приложения

В днешната непрестанно изменяща се бизнес среда фирмите търсят адаптивност. Това изисква софтуерна архитектура, която поддържа бърза, безвредна и ефикасна смяна на приложенията. Архитектурата на композируемото приложение дава опция за тази адаптивност и бизнесите, които са възприели сходен метод, ще изпреварят конкуренцията с 80% по скорост на внедряване на нови функционалности.

8. Хиперавтоматизация

Изследванията на Gartner демонстрират, че най-ефективните екипи за хиперавтоматизация се концентрират върху три основни целта: възстановяване на качеството на работа, ускорение на бизнес процесите и повишение на гъвкавостта при взимане на решения, сподели Грумбридж.

9. Подобряване на неприкосновеността

ИТ шефовете би трябвало да заобикалят всяка мини-вероятност от загуба на доверие на клиентите вследствие на произшествия, свързани с поверителността. Очаква се 60% от огромните организации да употребяват една или повече изчислителни техники за възстановяване на неприкосновеността до 2025 година

10. Мрежа за киберсигурност

Данните са потребни единствено в случай че предприятията могат да им се доверят, сподели Грумбридж. „ Днес активите и потребителите могат да бъдат на всички места, което значи, че обичайният периметър за сигурност е липсващ. Това изисква нова мрежова архитектура за киберсигурност ”.

Мрежовата архитектура за киберсигурност оказва помощ да се обезпечи интегрирана конструкция за сигурност и отбрана на всички активи, без значение от местоположението им. Организациите, които възприемат този метод, ще могат да понижат финансовото влияние на обособените произшествия в областта на сигурността приблизително с 90%, съгласно Gartner.

11. AI инженеринг

Да се вгради изкуствен интелект в приложение към този момент не е задоволително. Сборните екипи в организациите, работещи върху AI, ще основат неща, които фактически да отличат съответните организации от сходните им, повишавайки добавената стойност посредством бърза смяна на AI. Те се нуждаят от „ композируеми ” приложения, които ще усилят успеваемостта неведнъж. Тези, които могат да го създадат, ще се възползват от еластичност и адаптивност, експедитивност и съответно пазарно наличие.

12. Тотално прекарване

С понятието „ тотално прекарване ” Gartner назовава тактика за напредък, която съчетава потребителско прекарване, прекарването на чиновниците, потребителското прекарване. В тази смяна на парадигмата за работното пространство обичайните управнически подходи нямат никакво място. Целта на тоталното прекарване (накратко TX) е да подтиква по-голямо доверие у клиентите и чиновниците, което да води до задоволеност и преданост.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР