ХХIV Европейски музикален фестивал в София кани почитателите на сакралната

...
ХХIV Европейски музикален фестивал в София кани почитателите на сакралната
Коментари Харесай

Stabat Mater на Перголези звучи в Аулата на Софийския университет

ХХIV Европейски музикален фестивал в София кани феновете на сакралната музика на Великденски концерт с безсмъртната барокова творба " Stabat Mater " от Дж. Б. Перголези, научи ДУМА от Ирена Данкова. Събитието е на 19 април от 19,30 ч. в изисканата атмосфера на Аулата на Софийския университет " Св. Кл. Охридски ". В програмата са включени още произведения от Дж. Мартини, Х. Андриесен, Ц. Франк, Г. Попов и Ф. Менделсон-Бартолди. На диригентския пулт ще застане маестро Ивайло Кринчев, един от одобрените български музиканти с дългогодишна театрална кариера.
Изпълнението на " Stabat Mater " е поверено на изявените солисти Евгения Ралчева (сопран) и Гергана Николаева (мецосопран), които ще си партнират с Детския радиохор с основен диригент Венеция Караманова. Инструменталният акомпанимент е на младите изпълнителки от квартет " ShabuShabu " от НМУ " Любомир Пипков " Ралица Кръстева (цигулка), Дара Карагьозова (цигулка), Мина Георгиева (виола) и Анелия Стойкова (виолончело), отличени с Награда за камерен отбор от Националния конкурс " Кантус фирмус " 2023.
Тази изключителна по своето влияние музика е написана от едвам 26-годишния композитор в последните седмици от неговия къс живот. Тя пресъздава облика на скърбящата майка Дева Мария, станала очевидец на страданието на своя наследник в подножието на кръста на Голгота.
Джовани Батиста Перголези (1710-1736) е основна фигура в историята на театралната музика, като създател на първата комична опера " Слугинята стопанка ". Неговите духовни творби без подозрение са повлияни от мелодичното благосъстояние на оперния му жанр и точно това ги прави толкоз забележителни и скъпи.
" Stabat Mater " съставлява камерна кантата, основана по латинската поема от XIII век на монаха Якопоне да Тоди, само че музиката надвишава строгите рамки на църковната традиция и допира страстите с надълбоко човешкото пресъздаване на каноничния текст. Тези стихове са интерпретирани от десетки други композитори - Палестрина, Скарлати, Росини, Дворжак, Верди, само че версията на Перголези остава най-разпознаваемата и известна от всички.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР