Протестиращи срещу войната в Газа влязоха днес в Сорбоната, скандирайки

...
Протестиращи срещу войната в Газа влязоха днес в Сорбоната, скандирайки
Коментари Харесай

Сорбоната затвори заради пропалестински протест

Протестиращи против войната в Газа влязоха през днешния ден в Сорбоната, скандирайки „ Свободна Палестина “, и издигнаха палатков лагер в двора му, съобщи Българска телеграфна агенция. По-късно органите на реда изтеглиха десетки стачкуващи от постройката на парижкия университет, който затвори порти за един ден.

 

" Бяхме към 50 души, когато силите на реда нахлуха в двора. Евакуацията беше много брутална, към 10 души бяха влачени по земята, само че нямаше арести ", сподели пред Агенция Франс Прес Реми, 20-годишен студент по история и география, участник в седящата стачка.

 

Други към 150 студенти стачкуваха отвън кампуса.

Преди дни сходен митинг се организира пред парижкия първокласен Институт за политически науки. Акцията в Сорбоната през днешния ден е следващият белег, че демонстрациите в университетските кампуси в Съединени американски щати се трансферират в Европа на фона на продължаващата към този момент седем месеца война в Близкия изток.

Някои френски политици като Матилда Пано, която води фракцията в Националното заседание на крайнолявата партия „ Непокорна Франция “, приканиха в обществените мрежи хората да се причислят към митинга в Сорбоната.

 

На 7 октомври палестинската войнствена формация " Хамас " нападна Южен Израел, вследствие на което починаха към 1170 души, най-вече цивилни, съгласно броене на израелски данни.

Израел пресмята, че 129 заложници от общо 253, взети на 7 октомври, към момента се държат в Газа, в това число 34, които съгласно военните са мъртви.

 

По данни на министерството на опазването на здравето на ръководената от Хамас обсадена палестинска територия, ответната атака на Израел е лишила живота на минимум 34 488 души в Газа, най-вече дами и деца.



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР