Херта е най-успешният и популярен берлински клуб, но изложбата по

...
Херта е най-успешният и популярен берлински клуб, но изложбата по
Коментари Харесай

Мачкай, "Херта" – изложба синтезира футболната история на Берлин

Херта " е най-успешният и известен берлински клуб, само че изложбата по случай 125-годишнината му го показва като единствено част от богатата и комплицирана история на спорта в града.

" Столичен футбол – 125 години " Херта " и междуградски съперничества " обгръща четирите етажа на Ephraim Palais и включва артефакти, архивна снимка, видео материали с репортажи и фрагменти от мачове, в това число от 20-те години на ХХ век, пространства, отдадени на обособени персони, свързани с историята на клуба.

Въпреки че подчертава върху " Херта ", експозицията обрисува цялостния исторически подтекст на основаването и развиването на тима (вследствие на мощните работен придвижвания в края на XIX век), началото на немския футбол, събитията към другите берлинските тимове (над 400), както и каква просвета и полезности стоят зад тях.

 Фенове на
© Thomas Wattenberg, picture-alliance

Фенове на " Херта " и " Унион "

Сред клубовете, чиято история се наблюдава, са " Германия 1888 ", най-старият футболен отбор в страната, " Тенис Борусия " (създаден като клуб за тенис на маса, главен съперник на " Херта " през 20-те години на ХХ век и с живи до през днешния ден демократични традиции), " Тазмания " (според най-приетата версия името на клуба идва от двамата създатели, които в края на XIX век се пробват да емигрират към австралийския остров, само че това по този начин и не се получава), " Динамо " (известен като обичания клуб на шефа на ЩАЗИ Ерих Миелке и събиращ крайнодесни симпатизанти), вторият по известност " Унион " (припознаван най-много от работническата класа в Източен Берлин и врагове на " Динамо " ).

Голяма част от тези тимове от години са отвън елита и даже професионалния футбол, само че все пак те имат постоянна публика и до през днешния ден.

 Отборът на ФК
© ullstein bild/Stahr

Отборът на ФК " Херта " през 1906 година

" Английската болест "

Изложбата връща към сложното възникване на футбола в Германия. Това се случва най-вече в Берлин (и по-специално към английските студенти в Техническия университет), Хамбург и Франкфурт. В началото той е подложен на критика, както тъй като за мнозина наподобява неуместно, по този начин и тъй като се свързва с британската просвета, заради което е наименуван " британската болест ". През втората половина на XIX век той намира известност измежду междинната и висшата класа.

Имената на тимовете, назоваващи името на страната или латинското наименование на Прусия (Борусия), е бил методът запалянковците да " германизират " спорта. Първият тим на " Херта ", регистриран от чичото на двама братя в тийнейджърска възраст, се събира през 1892 година По време на основаването на Германската футболна асоциация през 1900 година към този момент има 85 регистрирани клуба.

Прогресът е внезапно спрян през Първата международна война, когато игрищата и салоните са реорганизирани като лечебни заведения, само че спортът се оказва все по-практикуван от бойци на фронта. Футболът става същински известен след Първата международна война като всекидневно средство за разформироване след 8-часовия работен ден. Популярността му се преглежда и като неразделна част от навлизането на радиото и малкия екран. Първият мач от лигата е излъчен по радиото на 13 юни 1926 година и е слушан от 400 хиляди души. Изложбата включва и репродукция на първата поема, отдадена на футбола – Fussballwahn ( " Футболна фикс идея " ) на Йоаким Рингелнац от 1923 година

Еврейският принос и Втората международна война
 Плакат на мач сред
© Schirner Sportfoto/Marke der powerplay medienholding AG, Potsdam

Плакат на мач сред " Херта " и " Тенис Борусия " през 1928 година

Изложбата не бяга от сложните моменти на берлинския футбол по време на нацисткия режим.

" Тенис Борусия ", главен съперник на " Херта " до Втората международна война, е открит в магазин за торти през април 1902 година, като първоначално притежателите развиват тенис и пинг-понг дисциплини преди да открият футболна и боксова школа. През идващите години те са от тимовете, разпознавани и подкрепяни от еврейското съсловие. Един от създателите, Рихард Гулатис, е и създател на първата книга, отдадена на футболата и разпоредбите му.

Те стават първенци на Берлин през 1932 година, само че идващите години са сложни за тима. През 1933 година Нацистката партия не разрешава на евреите да играят професионално, с което " Тенис Борусия " губи 1/3 от играчите си, както и главните си спонсори. Преди тези събития в Берлин има пет тима с най-вече еврейски играчи и даже Еврейска футболна лига.

 Хане Зобек (вдясно), един от първите необятно известни футболисти на
© ulstein bild

Хане Зобек (вдясно), един от първите необятно известни футболисти на " Херта ", през 1931 година

В момента тимът, асоцииран най-много с кварталите " Митте " и " Шарлотенбург ", е в пета дивизия, само че с дейна почитател аудитория, постоянно акцентираща върху идеите на антисемитизма, проимиграционните полезности и правата на индивида - ЛГТБ флагът с цветовете на дъгата е нормална част от мачовете им.

Едновременно вдъхновяваща и тъжна е историята на доктора на " Херта " Херман Хорвиц, един от първите лекари във футбола изобщо. Той прокарва и новаторската за времето си концепция състезателите да бъдат третирани от травми на терена, вместо откарвани в болница. След като влиза в екипа на клуба през 1923 година, той се преспециализира от лечението на туберкулоза в спортната медицина.

През 1938 година той е остранен от клуба поради еврейския си генезис, а през 1943 година е изпратен в лагера в " Аушвиц ". Заради лекарското си обучение той е употребен в насилствените практики на нацистите, в това число в селектирането кои да бъдат изпратени в газовите камери и кои не. Има сведения, че е успявал да избави евреи, успявайки да ги показа за по

Въпреки че почитателите на " Херта " през годините неведнъж се пробват да съберат сведения за последните му години, ясната информация е осъдна. Предполага се, че той умира в Аушвиц някъде сред 1943-1945 година

Докато шампионата във Англия е прекъснато през 1939 година, лигата в Германия продължава съвсем през целия интервал на Втората международна война, като знак, че в страната няма мотив за терзание и опция вниманието на масите да бъде оптимално разсейвано.

Женският футбол

В изложбата е наранена още една малко обсъждана, само че забавна тематика. Играенето на футбол от дами си проправя път в Германия още със зараждането на спорта, само че обществото изобщо не се оказва толерантно към това. Едва през 20-те години на ХХ век то стартира да възприема по-лесно концепцията, че жена може да практикува интензивно спорт.

Професионалното играене на футбол от дами е неразрешено през 1955 година заради опасения, че този тип спорт е прекомерно рисков за дами. Впоследствие състезателките се преобличат като мъже, с цел да могат да играят без конфликти със закона. Въпреки възбраната, през 1957 година се организира европейско състезание за дами в града, а през 1969 година " Тенис Борусия " първи основават успореден женски отбор наред с мъжкия. Година по-късно професионалното упражняване на футбол е позволено, а след още една се основава и лига. Към сегашен миг състезателките в берлинските отвори са над 16,500, а националният женски тим на Германия печели Световната купа през 2003 година и е на второ място в ранглистата на ФИФА.

 Треньорът Хелмут Шон през 1950 година
© Schirner Sportfoto/Marke der powerplay medienholding AG, Potsdam

Треньорът Хелмут Шон през 1950 година

Изложбата " Hauptstadtfussball " 125 Jahre: Hertha BSC & Lokalrivalen " е в Ephraim Palais до 7 януари 2018 година
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР