Хазартният бизнесмен и обвиняем по множество дела Васил Божков написа

...
Хазартният бизнесмен и обвиняем по множество дела Васил Божков написа
Коментари Харесай

Ще кацна в София около 15:30. Васил Божков каза, че се прибира в България

Хазартният предприемач и обвинен по голям брой каузи Васил Божков написа във Facebook профила си в петък, че се прибира в България.

" Днес се прибирам. След всички спънки, които Гешевата прокуратура и другите принадлежности ми сътвориха. Ще кацна в София към 15:30 ", написа той.

Божков прекара последните три години в Дубай, където се реалокира, откакто в България му. Той неведнъж упрекна някогашните ръководещи от ГЕРБ и водача им Бойко Борисов, че са го изнудвали и че им е предавал милиони в подкупи.

Очаква се при идването му, в случай че то фактически се случи, той да бъде бъде арестуван за 72 часа. След приключването им прокуратурата ще би трябвало да изиска от съда да го остави за непрекъснато в ареста.

За това, че Божков ще бъде арестуван, в случай че кацне в София, удостовери и вътрешният министър Калин Стоянов пред публицисти в Бургас.

Един от юристите на Божков че сега Божков лети към София. Той е отрекъл клиентът му да е влезнал в сделки с прокуратурата и да се прибира поради това.

Проверка на Свободна Европа удостоверява, че полет от Дубай идва в София по това време.

Божков не пътува с частния си аероплан Bombardier Global 5000 с регистрация LZ-VBE, с който излетя за Дубай през януари 2020 година Този аероплан не е летял от 21 февруари 2021 година Оттогава се намира на летището Нюрберг, сподели инспекция на Свободна Европа в уеб страницата за следене на полети flightaware.com.

Божков сподели, че е подготвен да се върне в България " като предпазен очевидец " против някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов в средата на май. Това се случи, откакто Борисов и тогавашния основен прокурор Иван Гешев влязоха в спор.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Проблемите на Божков с властта започнаха в края на 2019 година Тогава Специализираната прокуратура, която по-късно беше закрита, заяви, че е образувала досъдебно произвеждане за изнудване след приемането на сигнал, обвързван с хазартната активност на Божков.

По-късно единствено в границите на шест месеца той се оказа с общо 18 обвинявания, измежду които такива за управление на проведена незаконна група, образувана за изнудване, насила, данъчни закононарушения, пране на пари и длъжностни закононарушения.

Това накара Божков да избяга в Дубай, откъдето той насочи неведнъж обвинявания против Борисов, някогашния финансов министър Владислав Горанов , както и против други фигури от ГЕРБ.

Божков твърди, че в продължение на години е бил изнудван и че е предал 60 млн. лева в подкупи на Борисов и Горанов.

В началото на 2022 година по времето на ръководството на кабинета на Кирил Петков бяха арестувани поради изказванията на Божков. По-късно те бяха освободени, а арестите им бяха оповестени за противозаконни.

Божков по този начин и не беше разпитан отдалечено, а в продължение на години прокуратурата твърдеше, че не може да го направи, тъй като той не е получил персонално постановлението за делото.

В началото на 2023 година финансовото министерство на Съединени американски щати откри задоволително доказателства за тезата на Божков, че е от хазартния му бизнес, с цел да получи данъчно изключение за него.

Във връзка с тези обвинявания Владислав Горанов беше глобен по световния закон " Магнитски " за корупция. След известието за това от за дейности на Горанов се проверяват.

посредством видеоконферентна връзка, на която разказа елементи за случаите, в които твърди, че е плащал подкупи на политици.

През 2021 година самият Васил Божков беше дружно с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и някогашния зам.-председател на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства Илко Желязков.

Божков попадна в листата по обвиняване, че “неколкократно е подкупвал държавни чиновници ”, в това число и “настоящ политически водач ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР