Хасково. Заключителна пресконференция по проект Подобряване на образователна инфраструктура чрез

...
Хасково. Заключителна пресконференция по проект Подобряване на образователна инфраструктура чрез
Коментари Харесай

Хасково: Общината завърши успешно проект за реконструкция на 8 сгради на детски градини и две училища

Хасково. Заключителна конференция по план „ Подобряване на просветителна инфраструктура посредством реконструкция/ремонт, възобновяване и въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост в учебни заведения и детски градини в град Хасково ” се организира през днешния ден, оповестиха от пресцентъра на Община Хасково. Сумата по плана е 17 411 962,50 лева Обновени и осъвременени са 2 учебни заведения и 8 здания на 4 детски градини - ОУ „ Шандор Петьофи “, ОУ „ Св. Иван Рилски “, ДГ №15 „ Слънце “, ДГ №19 „ Щурче “, ДГ №11 „ Елхица “, ДГ №20 „ Весели очички “.
В рамките на плана са изпълнени нужните ограничения за енергийна успеваемост. Подменени са дограмата, както и всички вътрешни и външни съоръжения. Всички настилки и облицовки са нови. Във всички здания е изработен главен ремонт на покривите - пароизолация, топлоизолация, циментова замазка и битумна хидроизолация. Остарелите нафто-газови водогрейни котли са заменени с с нови.
Дворните пространства също са главно ремонтирани. Подменени са всички тротоарни плочки и бордюри, построени са нови алеи, подпорни стени и рампи. Ремонтирани са спортните стадиони в учебните заведения и са сложени напълно нови катерушки в детските градини ОУ „ Шандор Петьофи ” и ОУ „ Иван Рилски “ са първите учебни заведения, налични за деца с увреждания - с асансьор и тоалетни за тях. В детските градини също е обезпечен достъп за хора в неравностойно състояние. В ДГ №11 „ Елхица ” даже децата се радват на плувен басейн-основно ремонтиран и обезопасен.
Ръководителят на плана Надежда иванова съобщи, че след извършените публични поръчки са спестени над 3 милиона лв.. Бюджетът на плана по “Региони в напредък ” бе 20 112 716 лв., а към този миг са разплатени 16 431 184 лева Според Надежда Иванова остават за разплащане още 15 000 лв. – за гласност и за одита, който стартира през днешния ден и би трябвало да завърши до месец. Одиторите ще ревизират дали вярно са изразходвани средствата. “Община Хасково е измежду отличниците по “Региони в напредък ” - на второ място сме измежду всички общини по реализация на плановете по тази Оперативна стратегия. По правилник средствата, неусвоени от други общини, ще се разпределят към тези, които са осъществили плановете ”, изясни Иванова.
По думите й при започване на 2019-а година ще стане ясно какви спомагателни пари ще получи Хасково. “Ще ги използваме за други обекти от обществената и просветителната инфраструктура ”, добави тя.
Това е най-мащабният план, по който е работила общината до момента.
" За да се опазят новите придобивки в двора на учебно заведение „ Шандор Петьофи “ там е инсталирано в допълнение видеонаблюдение ", сподели кметът Добри Беливанов.
„ Всички деца в България заслужават да учат в сходни учебни заведения, всички деца би трябвало да имат такива условия “, добави шефът на ОУ " Шандор Петьофи " Антоанета Петрова. Тя акцентира че с изключение на децата извънредно удовлетворени от обновяването на учебното заведение са учителите и родителите на децата. В резултат на обновената база се регистрира растеж на искащите родители да запишат там децата си.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР