Хасан Адемов – председател на социалната комисия в НС и

...
Хасан Адемов – председател на социалната комисия в НС и
Коментари Харесай

Х. Адемов ще инициира информационна кампания за условията за получаване на втората пенсия





Хасан Адемов – ръководител на обществената комисия в Народно събрание и депутатът от Движение за права и свободи съобщи в „ Преди всички “, има намерение да инициира осведомителна акция за втория пенсионен дирек - за изискванията за приемане на втората пенсия. Той акцентира, че през 2021 година стартира изплащането на по този начин наречената спомагателна пожизнена пенсия за възраст:

Става въпрос да обърнем внимание на всички – на медии, на частни пенсионни сдружения, на Министерството на труда и обществената политика, да има повече информация за това какви права имат във етапа на погашение в границите на втория пенсионен дирек, тъй като през 2021 година стартира изплащането на така наречен спомагателна пожизнена пенсия за напреднала възраст. Не съм уверен, че българските жители, които имат права по този закон, имат задоволително ясна и точна информация какви права имат, имат ли право на избор. От тази позиция е значимо да има обществена полемика – не толкоз кръгли маси, а по-скоро осведомителна акция, с цел да може тази информация да доближи до всеки, който демонстрира интерес към тази материя. Става въпрос за един доста ранен стадий от активността на междуведомствената работна група към министъра на труда и обществената политика. В тази работна група влизат специалисти на Национален осигурителен институт, обществените сътрудници, Асоциацията на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване, КФН, т.е. всички, които по един или различен метода имат пълномощия в уреждането на така наречен фаза на погашение, тъй като тази фаза не е ясно конкретизирана в настоящото законодателство, има противоречиви текстове и по тази причина тази материя би трябвало да бъде в допълнение прецизирана. Работната група е завършила с една идея, която е показана на заинтригуваните страни и обществените сътрудници и ще се върви към съответните текстове, които ще влязат в Народно събрание. До края на тази парламентарна сесия се чака в Народно събрание да влязат окончателните текстове за полемики и спомагателни оферти.

Има три благоприятни условия за приемане на тази спомагателна пожизнена пенсия за напреднала възраст, сподели още той.

Златина Хаджипанайотова е майката, която написа яростно писмо до дядо Коледа, тъй като след гибелта на брачна половинка й децата й не получават пенсия, оплака се и на омбудсмана Мая Манолова, и на Комисията за отбрана от дискриминация.  Тя  настоява да се промени законът за пенсиите, по-специално текстовете в него, които ощетяват децата останали без родител. Тя разяснява в изявление за „ Преди всички “:

Това, към което аз се стремя да реализира, е разграничение на персоналните пенсии на децата с един родител от наследствените такива, както и да се отстрани напълно изискването и гласуването по-нататъшно от Министерски съвет, когато едно такова дете има право на една такава пенсия.

Има разлика сред наследствените пенсии и персоналните пенсии. Персоналните пенсии не са свързани с трудова активност, т.е. те са за сметка на държавния бюджет. Наследствените пенсии по един или различен метод имат връзка с осигурителния принос. Крайъгълният камък на полемиката е опцията за смяна в наредбата, която споделя, че годишният приход на член от фамилията би трябвало да бъде по-малък от сбора на обезпечения най-малък приход пред последните 12 месеца, сподели Адемов:

Оказва се, че тази сума, въпреки и увеличена за тази година - от 65 на 75 лв., също не дава опция на огромна част от децата да имат опция да се възползват от тази лична пенсия, която се отпуска по предложение на министър на труда и обществената политика и в съгласие с финансовия министър от Министерски съвет.  

Адемов предложи, вместо обезпечен най-малък приход, да се употребява различен параметър – линията на беднотия, която е 321 лв. на член от фамилията. Така ще се даде опция на повече деца да се възползват от тези лични пенсии. 

Подробностите по тематиката можете да чуете от изявлението на Диана Дончева с Хасан Адемов и Златина Хаджипанайотова. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР