Хърватският президент Зоран Миланович коментира във Вараждин обвиненията, които Сърбия

...
Хърватският президент Зоран Миланович коментира във Вараждин обвиненията, които Сърбия
Коментари Харесай

Зоран Миланович: Сърбия няма право да съди хърватски военни командири

Хърватският президент Зоран Миланович разяснява във Вараждин обвиняванията, които Сърбия повдигна против хърватски военни командири, като акцентира, че Сърбия няма право на това, заяви уеб сайтът Индекс.

Миланович уточни, че обвиняванията са още една причина за съвещание на Съвета за национална сигурност, с цел да " хармонизират позицията по какъв начин ще реагират ".

Имаме инструментите да реагираме. Белград, президентът Александър Вучич и неговите сътрудници взеха решение, че в този момент е подобаващ миг да издигнат обвинявания против четирима хърватски военни командири, двама от които познавам персонално и мога на процедура да подсигурявам,  че не са националисти, че не са виновни за нищо, сподели Миланович.

Той акцентира, че въобще не желае да влиза в този вид полемика, тъй като " Сърбия няма право да повдига сходни обвинявания ".

" Хърватия на следващия ден ще упрекна техния настоящ президент, в случай че е в неприятно въодушевление, тъй като е вилнял на територията на Хърватия през 1995 година, а не на пътя Петровац, на който се твърди, че са се случили тези дейности, в които са починали деца ", сподели хърватският президент. Той добави, че съжалява за това, само че хърватските командири от Отечествената война няма да носят отговорност за това.

Апелативният съд в Белград удостовери предходната седмица обвиняването на прокурора за военни закононарушения против хърватските водачи Владимир Микац, Зденко Радуля, Желко Йеленич и Даниел Борович за военни закононарушения по време на интервенция " Буря ". Те са упрекнати, че на 7 и 8 август 1995 година са наредили обстрел на колони сръбски бежанци покрай Босански Петровац и Сводна край Нови град /преди носещ името Босански Нови/, в Северозападна Босна и Херцеговина, при което са убити 13 души, в това число четири деца, а 24 са ранени.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР