Хърватският премиер Андрей Пленкович обяви днес на заседание на Министерския

...
Хърватският премиер Андрей Пленкович обяви днес на заседание на Министерския
Коментари Харесай

Хърватия ще глобява на бизнес субекти, които неоправдано са повишили цените

Хърватският министър председател Андрей Пленкович разгласи през днешния ден на съвещание на Министерския съвет, че ще бъдат налагани парични санкции на бизнес субекти, които безпричинно са повишили цените след въвеждането на еврото и макар апела на държавното управление да върнат цените на нивото от 31 декември 2022 година, не са създали това и до през днешния ден, когато изтича дадения им период. Освен това ще бъде прегледано предложение на такива субекти да се лишават държавните обезщетения, въведени заради високите цени на електрическата енергия.

На съвещанието на държавното управление е установено, че с повишението на цените е понижена покупателната дарба на жителите и е нанесена щета на стопанската система, като в допълнение се е нараснала така и така високата инфлация. В способените служби постъпват огромен брой тъжби от жители, по които се работи, само че е желателно да се продължи с подаването на сигнали за всички установени нередности.

В тази връзка заместител основният държавен контрольор Ведрана Филипович Гърчич е съобщила последните данни от осъщественото наблюдаване на ценовите трендове, свързани с въвеждането на еврото. Инспекцията по пазара и туризма към Държавния инспекторат е направила от 7 до 11 януари т.г. общо 696 инспекции, като в 178 от тях е открито голословно нарастване на цените след 31 декември 2022 година Пазарната ревизия е направила инспекции на снабдители на битови услуги и магазини за продажба на дребно. Констатирано е, че при фризьорските услуги, грижата за тялото и други обслужващи действия, цената е нараснала приблизително с 20 %, а някои услуги са поскъпнали и с 50 на 100.

Що се отнася до търговията на дребно, цените на хлебните произведения са се повишили с към 15 %, а в някои случаи и до 30 %. В заведенията за публично хранене са осъществени 298 инспекции, като при 42,6 % от случаите цените са безпричинно увеличени след 1 януари 2023 година Като цяло междинното нарастване на цените в заведенията за публично хранене е от минималните 0,5 до чак 43 %, е показала Ведрана Филипович Гърчич и както оповестява Хърватската радио телевизия (ХРТ) е оповестила, че ще бъдат подхванати административни и наказателни ограничения за открити нарушавания. Размерът на санкцията за компании и юридически лица е до 26 544 евро, а най-високата санкция за физическо лице или едноличен търговец е 1990,84 евро.

При установяване размера на санкцията ще бъде взето под внимание дали по време на надзора съответният бизнес индивид е върнал цените на продуктите или услугите на равнище 31 декември 2022 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР