Хърватия заслужава да e в еврозоната. Тя си направи плана,

...
Хърватия заслужава да e в еврозоната. Тя си направи плана,
Коментари Харесай

Проф. Даниела Бобева: Скептицизмът на българите към еврото расте

" Хърватия заслужава да e в еврозоната. Тя си направи проекта, стартира да трансформира законите си преди тази година, има мощен политически консенсус за влизане в еврозоната. Положи доста старания, само че компликациите занапред предстоят ".

Това разяснява пред БНР проф. Даниела Бобева, икономист и учител.

И акцентира, че в случай че една страна желае да одобри еврото, само че проблем ѝ е дефицитът, то тя може да се оправи – като не харчи повече и да държи недостига си в границите на 3%.

" Не можем да се съпоставяме с Хърватия. Страната не беше във валутен ръб като нас. При нас ще има по-малко промени. Хърватия натрупа огромен капацитет със скок в инфлацията. Имаше повече разноски. Не съм съгласна с предвиждането на ЕЦБ, че дефицитът и дългът на Хърватия ще спаднат през тази година ".

В предаването " Хоризонт за вас " тя уточни, че у нас са се натрупали много проблеми:

" И да влезеш в еврозоната, когато тя е с възходяща инфлация и с опасности за криза, това съдържа спомагателни опасности. Разколебаването идва и от друга позиция – скептицизмът на хората към еврото нараства с времето. Затова политиците имат нелека задача да убедят хората, че това е пътят ".

По думите ѝ, в случай че сме задоволително допустими за политическия хайлайф в еврозоната, те могат да създадат компромис за нас:

" Ако продължаваме да харчим повече, в сравнение с можем да си позволим, тогава надали ще реализираме критерия за бюджетния недостиг, за инфлацията. Ако в актуализацията на бюджета планираме големи разноски, тогава мъчно ще реализираме критериите. ЕЦБ планува, че ще имаме проблем с инфлационния аршин. Затова би трябвало да се направи прекрасен разбор и да се намерения каква политика би трябвало да се направи ".

Тя акцентира, че въпросът за реализиране на инфлационния аршин не е значим, а какво ще се случи, откакто влезем в еврозоната:

" Дали ще водим политики, които да потискат инфлацията... Еврозоната не е панацея. Тя се трансформира от ден на ден в политически план. Скептично настроените нямат доверие в нея, защото тя толерира големи задължения, високи дефицити. Еврозоната е много подложена на критика ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР