Хърватия ще купи 12 употребявани изтребителя F-16 от Израел. Властите

...
Хърватия ще купи 12 употребявани изтребителя F-16 от Израел. Властите
Коментари Харесай

Хърватия сключи най-голямата оръжейна сделка в историята си

Хърватия ще купи 12 използвани изтребителя F-16 от Израел. Властите в Загреб утвърдиха договорката на стойност 500 млн. $, която е най-голямата в историята на някогашната югославска република. Сумата ще бъде платена на 10 годишни вноски по 50 млн. $.

Първите самолети се чака да бъдат доставени през 2020 година, а останалите до 2022 година Ескадрилата ще размени остарелите съветски изтребители МиГ-21, останали от времето на някогашна Югославия. Те са в доста неприятно положение, като единствено 4 от тях са изцяло годни за приложимост.

Сделката за закупуване на усъвършенстваните изтребители F-16 Barak включва образование на водачи в Израел, въоръжение на самолетите, подготвителен симулатор и създаване и съоръжение на уреди на хърватските военни летища.

 Полша подписа най-голямата си военна договорка в историята
Полша подписа най-голямата си военна договорка в историята

Източноевропейската страна ще получи въздушна противоракетна система от Съединени американски щати

" Самолетите ще дойдат изцяло приспособени към стандартите на НАТО, а разноските включват всичко, което изисква въздухоплавателните средства да останат в употреба през идващите 25 години ", сподели министър председателят Андрей Пленкович откакто кабинетът му единомислещо гласоподава в интерес на покупката.

" Това е исторически ден за хърватските военновъздушни сили и инвестиция в сигурността и суверенитета на Република Хърватия ", сподели хърватският министър на защитата Дамир Кръстичевич.

Хърватия стартира процедурата за избор на снабдител на изтребители през предходната година. Тя провокира интереса на Гърция, Южна Корея, Швеция и Съединени американски щати, само че Израел предложи най-хубави условия и завоюва поръчката.

 Румъния купува първата Противовъздушна отбрана система
Румъния купува американско оръжие за близо $4 милиарда

Страната оборудва армията си с най-модерно въоръжение

Като най-сериозен съперник бе определяна шведската SAAB, предлагайки нови самолети " Грипен ", само че на доста по-висока цена.

Хърватия, която е член на НАТО, е изправена пред мини конкуренция във въоръжаването със съседката си Сърбия, която е съдружник на Русия. Белград неотдавна получи 6 употребявани съветски изтребителя МиГ-29.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР